Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Ερείπια Αγ. Δημητρίου - Σπήλαια Καστοριάς

Ερείπια Αγ. Δημητρίου - Σπήλαια Καστοριάς 16 Χρόνια, 9 Μήνες πριν #617

Με μεγάλη μου χαρά διάβασα το κείμενο της τσάρκας σας από το χωριό μου!
Πάντως ένα είναι σίγουρο ότι η περιοχή πάνω από το εκκλησάκι κοντά στο καλντερίμι είναι περίεργη και φανερώνει ένα μυστικισμό θα έλεγα! Κρίμα που κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα για το μέρος αυτό κάτι συγκεκριμένο!
O Παππούς μου λεγε ότι οι κεραυνοί το έκαψαν αμέτρητες φορές γι' αυτό έμεινε έτσι στην τύχη του.
Όταν ήμουν παιδί το μέρος αυτό με φόβιζε πολύ διότι φανταζόμουν σε αυτή την περίεργη μορφολογία του εδάφους θάβεται ένας απολιθωμένος δεινόσαυρος και οι περίεργες αυτές πέτρες είναι τα δόντια του και οι καμπούρες πιο πέρα είναι η ράχη του!!!
Κάπου γύρω αν θυμάμαι υπάρχουν και κάτι περίεργες πατημασιές... από τον Άγιο Δημήτριο!!
Πάντως ένα είναι γνωστό από την μορφολογία και τα διάφορα ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή το μέρος αυτό ήταν κάποτε θάλασσα!
Α! η αμμουδιά στο ποτάμι που βρήκατε είναι δίπλα στο χωράφι του παππού μας!
Ρωτήστε τον Κάστορα να σας πει σαν παιδιά τι ψαριά και τι κολύμπι έχουμε κάνει εκεί!
  • Nikoss
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Άρχισε να μπουσουλάει

Απ:Ερείπια Αγ. Δημητρίου - Σπήλαια Καστοριάς 16 Χρόνια, 9 Μήνες πριν #619

Χαίρομαι για τις ιστορίες που μας λες Nikoss γιατί και εμείς με κάτι τέτοιες μεγαλώσαμε.
Για να φανταστείς ο Stergios όταν πήγε εκεί πάνω και είδε αυτά που λες νόμιζε ότι ήταν αγάλματα, χεχε.
Όσο αφορά για τους κεραυνούς θα μπορούσε να είναι και αυτός ένας λόγος για το τι πραγματικά έπαθε η εκκλησία.
Αυτό που πάντως έχω παρατηρήσει είναι ότι σε καμιά από τις ιστορίες που ακούσαμε για την εκκλησία δεν μάθαμε κάτι για πόλεμο ή κάτι παρόμοιο.
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
  • STARTER!
Δείξε μου τις τσάρκες σου...
...να σου πω ποιος είσαι!

Απ: Ερείπια Αγ. Δημητρίου - Σπήλαια Καστοριάς 15 Χρόνια πριν #1219

Το θέμα για τα Ερείπια του Αγίου Δημητρίου κάτω από τον οικισμό των Σπηλαίων είναι ένα από τα πιο μυστήρια θέματα με το οποία έχουμε καταπιαστεί κι ίσως αποδειχθεί μελλοντικά ένα από τα πιο δυνατά σημεία της σελίδας.
Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει πρώτα να επαληθευτούν κάποιες πληροφορίες που έχουμε για την ευρύτερη περιοχή και να δώσει καρπούς η έρευνα που θα κάνουμε μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι, εκτός απροόπτου φυσικά και εκτός ΔΝΤ και αμόλυβδης.
Πρόσφατα εξορμήσαμε σε παρακείμενη των ερειπίων τοποθεσία όπου εντοπίσαμε λαξευτές τρύπες πάνω σε βράχους, πιθανότατα από μοναχούς που ασκήτεψαν εκεί πριν από αιώνες.

agios_dimitrios_spilaia_2.jpg

Επιπλέον, στη ζώνη κατά μήκους του Στραβοπόταμου που περνάει κάτω από τα ερείπια του Αγίου Δημητρίου, έχουν εντοπιστεί παλαιότερα ίχνη αρχαίων κτισμάτων και νεκροταφείων και κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια νέα δεδομένα.
Μέσα στη σελίδα έχουμε αναφερθεί σε ευρήματα που ήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια αλλά η επιστημονική έρευνα από τα λίγα που γνωρίζουμε, δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει παραπέρα. Πιθανόν για τους ειδικούς επιστήμονες, η περιοχή να μην έχει να δώσει πολλά ή να μην υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την έναρξη κάποιας συστηματικής μελέτης.
Πέρα όμως από τα όσα έχουμε ακούσει, υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για κάποιες ιδιαίτερες πτυχές της ιστορίας της περιοχής, την εγκυρότητα των οποίων θα προσπαθήσουμε να επαληθεύσουμε ή να διαψεύσουμε, κάποια από τα τοπωνύμιά της παραπέμπουν σε προγενέστερους αιώνες, εντοπίσαμε ίχνη που ίσως μας οδηγήσουν στα επόμενά μας βήματα και πρόκειται για μια περιοχή σχετικά ανεξερεύνητη.

agios_dimitrios_spilaia_1.jpg

Η έρευνά μας συνεχίζεται κι ένας λόγος παραπάνω είναι ότι πολλά από τα παιδιά της Cyberότσαρκας, έχουμε καταγωγή από τα κοντινά χωριά και θέλουμε να δούμε τι μπορεί να ανακαλύψουμε μέσα από την ερασιτεχνική προσέγγιση που κάνουμε.
Αυτά όμως και άλλα πολλά όταν έρθει η ώρα να δημοσιεύσουμε το σχετικό άρθρο με τα συμπεράσματα από τις εξορμήσεις που κάναμε τους τελευταίους μήνες.

ΥΓ. Για όσους δεν κατάλαβαν για ποια περιοχή πρόκειται να διευκρινίσω ότι αναφέρομαι στο "άγνωστο τρίγωνο" για το οποίο έχουμε κάνει λόγο πιο παλιά στη σελίδα και που χονδρικά σχηματίζεται από τις "τρίδυμες" εκκλησιές. Τον Άγιο Δημήτριο των Σπηλαίων, τον Ναό της Κοιμήσεως του Ζευγοστασίου και τον Αϊ Γιώργη της Ομορφοκκλησιάς.
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών

Απ: Ερείπια Αγ. Δημητρίου - Σπήλαια Καστοριάς 14 Χρόνια, 12 Μήνες πριν #1237

Γεια χαρά κύριε Κάστορα!!!!
Θα ήθελα να ξέρω γιατί δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία για το πως ήταν η Εκκλησία.
Δεν υπάρχει κάπου; Κάποιος να έχει από το χωριό; Το βιβλίο που έπεσε στα χέρια σας δεν έχει καμιά φώτο;;;

Υ.Γ: Μα που πήγαν όλοι;;;
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • STARTER!

Απ: Ερείπια Αγ. Δημητρίου - Σπήλαια Καστοριάς 14 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #1242

Να μαι κι εγω!
Το ότι η περιοχη αυτη κατι "κρυβει", κι εμενα μου γυρνα στο μυαλο...
Δυστυχως ομως, οπως ειπατε, μια συστηματική έρευνα της, ειδικά στις σημερινες συνθηκες, φαντάζει αδύνατη.
Νικο, επειδη δεν το χουμε συζητησει, να σου πω ότι, την τελευταια φορα που επισκεφτηκαμε το μερος με τα παιδια απο δω, ανεβηκαμε με τον garavella μεχρι επανω στο γκρεμό, στο σημειο που ηταν το μοναστηρι-ασκηταριο στην Καλιγαρεια (εξου και η φωτογραφια). Στο μέρος δεν σώζονται πολλά, περα απο τις στρογγυλες τρυπες στα βραχια πιθανον για να στηριζεται η σκεπη, και καποιες αλλες ημικυκλικες χαμηλοτερα που ίσως χρησιμοποιουνταν ως ραφια.Επισης στο χώμα της βάσης υπάρχει έντονη βλάστηση που δεν αποκλείεται να κρύβει και αντικείμενα.Γενικά όμως, το θέαμα εκει είναι εντυπωσιακο, σαν μια φυσικη βεραντα στο γκρεμο και κατω απο το βραχο.
Επισης, πολυ σημαντικο είναι ότι με μια αναζητηση που έκανα στο internet βρηκα οτι το ονομα "Καλιγαρεια" (της περιοχης του γκρεμου αυτού με την πηγη του), είναι όνομα που δεν υπαρχει πουθενά στην περιοχή μας παρα μόνο υπήρχε σε μία περιοχη της Βυζαντινης Κωνσταντινούπολης!!!
Σας μπέρδεψα περισότερο? Δεν ξέρω, αλλα πιστεύω κι εγώ ότι ίσως είμαστε κοντα σε κάτι πολύ σημαντικό, αλλα και κατι που απαιτεί ανθρώπους με τις καταλληλες γνώσεις και την θέληση για να το ανακαλυψουν...

Υ.Γ. Ρε παιδια το θεμα της πρωτης εξορμησης εκει τι εγινε? Πλεον δεν το βρηκα σε καποιο απο τα link των εξορμήσεων στην αρχικη σελιδα. Κι εδω τι δειχνει τα post σαν ενος χρονου παλια? Νίο τι έκανες πάλι?
  • kastorasgr
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ανέβηκε στην περπατούρα
Αφού μαζι τα φάγαμε, γιατι πεινάμε μόνοι?...
-Παροιμία της σύγχρονης Ελλάδας-

Απ: Ερείπια Αγ. Δημητρίου - Σπήλαια Καστοριάς 14 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #1248

Το θέμα που είδες πριν λίγες μέρες στην κεντρική σελίδα ήταν το παλιό. Γι' αυτό και είχε παλιά ημερομηνία.

Υ.Γ: Εγώ πάλι φταίω;;;
Υ.Γ.2: Δεν έχει...
Υ.Γ.3: Δεν έχει λέω!!!
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • STARTER!
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.22 δευτερόλεπτα