Ωραίος ο Billkos…
Έχω όμως κι άλλες ερωτήσεις μη βιάζεσαι…
Η εκκλησία βρίσκεται σε μια απόσταση περίπου 800 μέτρων πριν από τον οικισμό της Πτελέας. Μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι την περίοδο που χτίστηκε ο ναός, υπήρχε εγγύτερα κάποιος άλλος οικισμός του οποίου σήμερα δεν υπάρχει κανένα ίχνος; Μια προφανής απάντηση είναι ότι κάπου εκεί κοντά βρισκόταν η αρχαία Βάττυνα. Λέω μήπως υπήρχε κάτι άλλο που δεν ξέρουμε ή δεν είναι γνωστό. Ας μην ξεχνάμε ότι πολύ κοντά, στα 1200 περίπου μέτρα από τον Πετρίτη, βρίσκεται και το Κρανοχώρι. Και γιατί μέσα στο Κρανοχώρι έχουμε δύο εκκλησίες, η μία δίπλα στην άλλη; (Sorry αλλά δεν έχω φωτό από τις «δίδυμες» εκκλησίες του Κρανοχωρίου διότι έχω ξεμείνει από φωτογραφική μηχανή και νοιώθω ότι βρίσκομαι στο πόλεμο χωρίς όπλα). Δεν το έχω δει πουθενά αλλού.
Και τι σχέση μπορεί να έχει ο Άι Νικόλας ο Πετρίτης της Πτελέας με τον Άι Νικόλα τον Πετρίτη που βρίσκεται στη νότιο τμήμα της πόλης της Καστοριάς και είναι της ίδιας περίπου περιόδου;
Bonus photo:

ΥΓ1. Δεν μπορεί billkos, κάπου θα σε πιάσω αδιάβαστο. Παρεμπιπτόντως αδιάβαστο έπιασε εμένα με το αμέσως παραπάνω ποστάκι του, ο αρχηγός toulias καθώς μόλις συνειδητοποίησα ότι όντως δεν υπάρχει καταστατικό στη σελίδα, στο οποίο να προβλέπονται διαδικασίες για εκλογή νέου αρχηγού, οπότε πρακτικά δεν υπάρχει και δυνατότητα αντικατάστασής του... Τζάμπα παιδεύομαι τόσα χρόνια να τον απομακρύνω από την κεφαλή της Cyberότσαρκας. Υπάρχει cyber νομικό κενό… Επομένως, ίσως θα πρέπει να πάρει από σήμερα τον τίτλο του Πάπα ή του Πατριάρχη καθώς το αξίωμα του αρχηγού της Cyberότσαρκας, μόλις διαπίστωσα ότι είναι ισόβιο. Και μ’ αρέσει που προ εξαετίας πρωτοστάτησα στην εκλογή του κι έκανα μεγάλον αγώνα για να αναδειχθεί ο toulias αρχηγός. Ας πρόσεχα που έβαζα την ψηφιακή υπογραφή μου… Εναλλακτικά θα πρέπει να βρούμε τρόπο να τον οδηγήσουμε σε παραίτηση… Κάποιος τρόπος θα υπάρχει! Τέλος όμως, συμφωνώ μαζί του στο σπηλαιοβάπτισμα που πρέπει να πάρεις στο Καστανόφυτο. Το είχα ξεχάσει εντελώς…
ΥΓ2. Πρέπει να οργανώσουμε μία μεγάλη εξόρμηση στην ευρύτερη περιοχή (Πτελέα, Πετρίτης, Κρανοχώρι, Αγία Άννα, Παλιά Τσούκα μήπως κι ανακαλύψουμε κάτι μεγαλύτερο και σημαντικότερο από αυτό που βρήκαμε πέρσι το χειμώνα. Λεπτομέρειες Billkos από κοντά)
ΥΓ3. Επίσης, πρέπει κάποτε να ολοκληρώσω το
φωτογραφικό αφιέρωμα στις εκκλησίες της Καστοριάς (απ’ όπου και η πρώτη φωτογραφία) το οποίο έχει μείνει λίγο μετά τη μέση, μολονότι το υλικό υπάρχει στα συρτάρια εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια… Billkos μήπως ενδιαφέρεσαι;