Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Αϊ Νικόλας ο "Κρεμαστός"

Αϊ Νικόλας ο "Κρεμαστός" 17 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #155

Το πρώτο πράγμα που ένοιωσα όταν φτάσαμε κάτω από τον Αϊ Νικόλα τον Κρεμαστό ήταν αμηχανία επειδή πιάστηκα αδιάβαστος...
Ο λόγος;
Έπρεπε να περάσουν κάποιες δεκαετίες από τότε που γεννήθηκα για να διαπιστώσω ότι μία τόσο ξεχωριστή τοποθεσία βρίσκεται τόσο κοντά στα σπίτια μας κι όμως δεν τη γνώριζα.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι και ο βράχος αλλά και η εκκλησία φαίνονται με γυμνό μάτι και από το μπαλκόνι του σπιτιού μου και το διαπίστωσα άμα τη επιστροφή μου από την εξόρμηση (βλέπω αλλά... δεν κοιτάω, δηλαδή).
Ο Αϊ Νικόλας ο Κρεμαστός κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις «τσάρκες» της Cyberότσαρκας καθώς ναι μεν ήταν η δεύτερη οργανωμένη εξόρμηση που έγινε αλλά ήταν η πρώτη φορά που διαπιστώσαμε με τα μάτια μας ότι υπάρχουν ξεχωριστές τοποθεσίες στο νομό μας που βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας και δεν τις γνωρίζουμε. Όσοι δεν έχετε επισκεφθεί την περιοχή θα το καταλάβετε όταν και άμα το κάνετε. Προσοχή μόνο δώστε στα σκαλοπάτια καθώς θα ανεβαίνετε και λίγο περισσότερο όταν θα κατεβαίνετε. Η σκάλα μπορεί να τρέμει λίγο, κάποια από τα ξύλα πάνω στα οποία θα πατήσετε μπορεί να τρίζουν κι αυτά λίγο, αν κοιτάξετε κάτω μπορεί να νομίσετε ότι πέφτετε από τον 13ο όροφο αλλά κατά τ’ άλλα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος...

[img=http://img395.imageshack.us/img395/1296/nikolasmv7.jpg]

ΥΓ. Έλα, πλάκα έκανα!
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών

Απ:Αϊ Νικόλας ο "Κρεμαστός" 17 Χρόνια, 1 Μήνας πριν #392

Το εντυπωσιακό εκκλησάκι του Αϊ Νικόλα πάνω από τους Αμπελοκήπους, χτισμένο στην εσοχή ενός βράχου, σε ένα πεντάλεπτο βίντεο από το κανάλι της Cyberότσαρκας στο youtube.

Πολύ σύντομα, η ποιότητα των αρχείων που ανεβαίνουν, θα βελτιωθεί σημαντικά και θα προστεθούν βίντεο από περισσότερες εξορμήσεις.
  • admin
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Διαχειριστής

Απ:Αϊ Νικόλας ο "Κρεμαστός" 17 Χρόνια, 1 Μήνας πριν #414

Έχω ξεχάσει ότι τα σκαλιά είναι τόσο επικίνδυνα.
Κάπου στο σπίτι μου έχω ένα βίντεο από την πρώτη εξόρμηση με κάμερα που είχαμε κάνει.
Πρέπει σιγά σιγά να τα βρω για να τα βάλουμε και αυτά στο αρχείο της Cyberότσαρκας.
  • Nio
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
  • STARTER!
Δείξε μου τις τσάρκες σου...
...να σου πω ποιος είσαι!

Απ:Αϊ Νικόλας ο "Κρεμαστός" 16 Χρόνια, 9 Μήνες πριν #625

IMGP1431.jpg

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκεί που ο "φάκελος" μιας τσάρκας δείχνει να έχει κλείσει ερμειτικά, τότε ξαφνικά να βρίσκεται μία χαραμάδα και στα αλλάζει όλα! Υποθέτω και εύχομαι πως δεν θα είναι ούτε και η τελευταία.
Τι θέλω να πω;
Αϊ Νικόλας Κρεμαστός ήταν "tobecontinued" θέμα αλλά δεν το ξέραμε ή το είχαμε ξεχάσει...
Πρόκειται για μία από τις πoλύ ιδιαίτερες τοποθεσίες που έχουμε ασχοληθεί ως τώρα, μία τοποθεσία που αν δεν έχεις πάει και στην περιγράψουν με λεπτομέρεια θα πεις "Αποκλείεται να είναι αυτό στην Καστοριά!".
Κι όμως είναι...
Περιμένετε την την συνέχεια...
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
ΑΘ10

Απ:Αϊ Νικόλας ο "Κρεμαστός" 16 Χρόνια, 9 Μήνες πριν #626

κι όμως ο μύθος είναι αληθινός... ΝΑΙ!!!
  • touliakos
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Μπήκε στη θερμοκοιτίδα

Απ:Αϊ Νικόλας ο "Κρεμαστός" 15 Χρόνια, 4 Μήνες πριν #1124

Ρίχνοντας μια ματιά σε ένα βιβλιαράκι* που μιλάει για την ιστορία της Μονής Ταξιαρχών Τσούκας, ανακάλυψα από μία παραπομπή του βιβλίου, ένα άρθρο για κάποιες από τις εκκλησίες της Καστοριάς που είναι χτισμένες σε σπήλαια.
Το άρθρο έχει τίτλο "Σπηλαιώδεις Εκκλησίες του Νομού Καστοριάς" και δημοσιεύθηκε το 1989 στο περιοδικό "Καστοριανή Εστία" (αριθμ. τεύχ. 3-4, σελ 20-21). Συντάκτης του είναι ο κ. Γεώργιος Αλεξίου, ο οποίος είναι γνώστης της τοπικής παράδοσης και ιστορίας της περιοχής μας.
Αυτό που με ώθησε να προχωρήσω στην παρακάτω δημοσίευση αποσπάσματος από αυτό το άρθρο είναι ότι ο Άι Νικόλας ο Κρεμαστός (από τα γραφόμενα βγαίνει το συμπέρασμα ότι γι’ αυτόν πρόκειται), με βάση τον τίτλο του κειμένου, τοποθετείται στα όρια της Μηλίτσας και όχι των Αμπελοκήπων. Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο Άι Νικόλας «ανήκει» στους Αμπελοκήπους, ούτε μειώνει την μοναδικότητα του μνημείου.
Στο απόσπασμα αναφέρεται επίσης ότι στη σπηλιά υπάρχουν πλινθόκτιστες κατασκευές της βυζαντινής περιόδου και ότι η μετάβαση των ασκητών γινόταν με δίχτυ όπως στα Μετέωρα (έλα... διαβάστε το, δεν θα τα γράψω όλα!).

militsa_nikol.jpg

Συνολικά το άρθρο μιλάει για πέντε "Σπηλαιώδεις Εκκλησίες" και μόλις βρω την κατάλληλη θέση σε κάποια κατηγορία του φόρουμ, θα το αναρτήσω ολόκληρο.

* ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ. ΑΛΕΞΙΟΥ - Ιερά Mονή Tαξιαρχών Τσούκας Καστοριάς
Εκδόσεις Zattas Publications

ΥΓ. Ίσως ανοίξω σύντομα καινούργιο θέμα στο οποίο θα προβάλουμε τα βιβλία που έχουν γραφεί για την περιοχή μας από ντόπιους ερευνητές και συγγραφείς. Είναι ένα εγχείρημα ιδιαίτερο, δύσκολο αλλά ταυτόχρονα και ελκυστικό προκειμένου να συγκεντρώσουμε μέρος της βιβλιογραφίας που υπάρχει για τον Νομό μας.
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.19 δευτερόλεπτα