Καλησπέρα σας και καλωσήρθατε στο φόρουμ της cyberότσαρκας!
Η ιστορία σας, όπως σύντομα μας την περιγράψετε, ακούγεται συγκινητική όπως βέβαια και η προσπάθεια σας να μάθετε πράγματα για το χωριό.
Εγώ αυτό που γνωρίζω για να σας παραπέμψω, το οποίο λογικά ήδη θα έχετε βρει και εσείς είναι το
omorfokklisia-kastorias.blogspot.com , ένα ιστολόγιο που αφορά το χωριό.
Όπως επίσης πιστεύω πως θα έχετε διαβάσει και αυτό
www.cyberotsarka.gr/tsarkes/nomos-kastor...klisia-kastoria.html
Προσωπικά αυτό που γνωρίζω για το χωριό, είναι από προφορικές μαρτυρίες, μία εκδοχή του μύθου για την προέλευση του αγάλματος και την ίδρυση του χωριού είναι πως ο Αϊ Γιώργης ουσιαστικά υπέδειξε την τοποθεσία όπου κτίστηκε η Ομορφοκκλησιά. Η πομπή που μετέφερε το άγαλμα του από τα Ιωάννινα προς την Κωνσταντινούπολη (πιθανώς) κόλλησε στο σημείο όπου είναι κτισμένο σήμερα το χωριό. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων να ξεκολλήσουν τα κάρα και να συνεχίσουν το ταξίδι, μια ανώτερη δύναμη δεν τους άφηνε να συνεχίσουν. Αυτό θεωρήθηκε ως σημάδι, ως την θέληση του Αγίου να μείνει εκεί, έτσι λοιπόν χτίστηκε ο πανέμορφος αυτός ναός για να στεγαστεί το ξυλόγλυπτο ομοίωμα και στη συνέχεια σιγά-σιγά δημιουργήθηκε τριγύρω ένα οικιστικό συγκρότημα με το χαρακτηριστικό όνομα Ομορφοκκλησιά...
Απ'ότι έχω καταλάβει -καθαρά από τις επισκέψεις μου στο χωριό- δεν υπάρχουν αρκετοί κάτοικοι σήμερα, σίγουρα όμως μπορείτε να αναζητήσετε την ύπαρξη κάποιου συλλόγου των χωριανών, που θέλω να πιστεύω πως υφίσταται.