Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Άγιος Γεώργιος - Ομορφοκκλησιά

Άγιος Γεώργιος - Ομορφοκκλησιά 14 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #14

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΞΥΛΙΝΟ ΑΓΑΛΜΑ, ΠΟΥ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΙ ΑΚΟΜΗ ΑΚΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΥΣ.
  • Stergios
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος
ΕΙΠΑ ΑΜΑΡΤΙΑ..

Απ:Άγιος Γεώργιος - Ομορφοκκλησιά 14 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #123

Καλά εεε... εκεί στον Αϊ Γιώργη γίνεται χαμός!
Δεν έχω δει εσωτερικά ομορφότερη εκκλησία και για την κατασκευή και την αρμονία αυτού του πραγματικού μνημείου του 13ου (αν δεν κάνω λάθος) αιώνα μάλλον θα πρέπει να ανατρέξουμε στη σχετική βιβλιογραφία προκειμένου να γράψουμε κάποιο σωστό και άρτιο θέμα και οπωσδήποτε θα πρέπει να ξαναμπούμε μέσα.
Είναι μία ακόμη τοποθεσία που προσωπικά τη συστήνω ανεπιφύλακτα στον καθένα προς επίσκεψη. Ο ναός είναι κλειδωμένος αλλά στην είσοδο της περιμέτρου, αναγράφεται το τηλέφωνο του φύλακα ο οποίος μένει μόνιμα στο χωριό, για όποιον θελήσει να δει εσωτερικά το μνημείο.
Βυζαντινές εκκλησίες στο νομό υπάρχουν πολλές, Αϊ Γιώργης όμως ένας!

george.jpg
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών

Απ:Άγιος Γεώργιος - Ομορφοκκλησιά 14 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #127

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αγιογραφίες και γενικότερα η εκκλησία παρ όλες τις ζημιές που έχουν γίνει είτε από φυσικά αίτια είτε από τους Τούρκους βρίσκεται σε άριστη κατάσταση...
Νομίζω πως είναι ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθεί ο καθένας και να νιώσει δέος στη θέα του ξυλόγλυπτου Αγ. Γεωργίου καθώς και στη γραφικότητα της περιοχής.
  • Stergios
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος
ΕΙΠΑ ΑΜΑΡΤΙΑ..

Απ:Άγιος Γεώργιος - Ομορφοκκλησιά 14 Χρόνια, 10 Μήνες πριν #261

Την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, πραγματικά αξίζει κάποιος να την επισκεφτεί! Εκτός από τους λόγους που προαναφέρθηκαν, το ξυλόγλυπτο του Αγίου θεωρείται από κάποιους θαυματουργό, κυρίως στο να θεραπεύει μικρά παιδιά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, πως παρόλες τις προσπάθειες κατά καιρούς να καταστραφεί, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και βρίσκεται ακόμη εκεί!

agios_georgios.jpg
  • foutou
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Μπήκε στη θερμοκοιτίδα

Άγιος Γεώργιος - Ομορφοκκλησιά 14 Χρόνια, 8 Μήνες πριν #384

Η Ομορφοκκλησιά Καστοριάς, πήρε το όνομά της, από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται περίπου στο κέντρο του χωριού.
Δεν γνωρίζω αν είναι κάτι που συναντάται συχνά αλλά είναι από τις περιπτώσεις που οι άνθρωποι έχτισαν έναν ολόκληρο οικισμό γύρω από έναν υφιστάμενο Ναό.
Όσοι έχετε πάει στην Ομορφοκκλησιά, νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου, ότι δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία της.
Σε λίγες ημέρες θα μάθουμε και θα δούμε περισσότερα για τον περίφημό Ναό και το ξυλόγλυπτο του Αγίου που βρίσκεται στο εσωτερικό του, στο αναλυτικό άρθρο που θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα μας.

agios_georgios-dc6478f1fa9789f985aa481eb75ec969.jpg

Θα είναι το δεύτερο μέρος του αφιερώματος "Οι τρίδυμες εκκλησιές" του Νομού Καστοριάς, το οποίο ξεκίνησε με τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και θα ολοκληρωθεί με το αφιέρωμα στον ναό του Αγίου Δημητρίου, που δυστυχώς δεν σώζεται σήμερα.
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών

Απ:Άγιος Γεώργιος - Ομορφοκκλησιά 14 Χρόνια, 8 Μήνες πριν #397

Mιάς που το σχετικό άρθρο βρίσκεται ήδη στην αρχική σελίδα και το θέμα πλέον έχει μεταφερθεί στο "Σχολιασμός Εξορμήσεων", να παραθέσω την εμπειρία μου.
Η εκκλησία είναι πράγματι μοναδική. Μπορεί όταν το γράφουμε αυτό ο αναγνώστης να μην αντιλαμβάνεται τι ακριβώς εννοούμε, αν επισκεφθεί όμως την Ομορφοκλησιά και τον Αϊ Γιώργη θα καταλάβει. Εγώ πάντως νομίζω πως δεν υπάρχουν πολλές -ίσως να μην υπάρχουν καν!- περιπτώσεις όπου ένα χωριό χτίζεται γύρω από μία εκκλησία ενώ αυτή προϋπάρχει. Και εδώ ο μύθος λέει ότι και η ίδια η εκκλησία χτίστηκε για να στεγάσει το ξυλόγλυπτο το οποίο προϋπήρχε.
Άλλη μία πιθανή μοναδικότητα είναι αυτή του αγάλματος του αγίου. Στην ορθοδοξία δεν συναντάμε αγάλματα αγίων παρά μόνο εικόνες. Δεν ξέρω ποια μπορεί να είναι η εξήγηση περί αυτού -ο μύθος πάλι δίνει κάποιες εκδοχές- αλλά το σίγουρο είναι πως όταν κοιτάς το άγαλμα για ώρα γαληνεύεις. Νιώθεις μία πνευματική αυρά. Τουλάχιστον εγώ κάπως έτσι ένιωσα..

Υ.Γ. Ο Άγιος Γεώργιος ήταν ένας νεαρός ικανότατος χιλιάρχος του Ρωμαϊκού στρατού κατά τον 3-4 αιώνα. Όταν ο Διοκλητιανός ενέτεινε τους διωγμούς κατά των χριστιανών ο Άγιος Γεώργιος αρνούμενος μπροστά στον αυτοκράτορα να ασπαστεί τα "είδωλα" αντί του Χριστού μαρτύρησε μέχρι θανάτου. Οι μαρτυρίες μιλούν για έναν νεαρό "με ομορφιά στην ψυχή αλλά και στο σώμα". Ίσως γι'αυτό και το ξυλόγλυπτο που τον απεικονίζει να έχει αυτό το μέγεθος και αυτήν την επιβλητικότητα.
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
ΑΘ10

Απ:Άγιος Γεώργιος - Ομορφοκκλησιά 14 Χρόνια, 8 Μήνες πριν #401

Παιδιά τα συγχαρητήρια μου για αυτή σας την εξόρμηση! Η εκκλησία είναι πανέμορφη και η ιστορία της τεράστια! Είναι μια από την εξορμήσεις σας που μου άρεσε περισσότερο!!

Φιλικά WiMax…
  • WiMax
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Άρχισε να μπουσουλάει

Απ: Άγιος Γεώργιος - Ομορφοκκλησιά 11 Χρόνια, 8 Μήνες πριν #1419

Καλησπέρα σας. Πράγματι η Ομορφοκλησσιά είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά μας. Παντρεύτηκα στον Αη Γιώργη τον Ιούνιο του 2002, η γιαγιά μου ήταν από αυτό το όμορφο χωριό, έφυγε στον εμφύλιο όταν γνώρισε τον παππού μου και ξαναγύρισα εγώ όταν παντρεύτηκα τον καλό μου. Ο πάτερ Παναγιώτης μας πάντρεψε στην εκκλησία που ο παππούς της γιαγιάς μου ήταν παπάς. Από τότε ψάχνω πληροφορίες για το χωριό και την ιστορία του αλλά δυστυχώς μόνο μύθοι υπάρχουν. Πως θα μπορούσα να μάθω περισσότερα για το χωριό;
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
  • machi
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Μπήκε στη θερμοκοιτίδα

Απ: Άγιος Γεώργιος - Ομορφοκκλησιά 11 Χρόνια, 8 Μήνες πριν #1420

Καλησπέρα σας και καλωσήρθατε στο φόρουμ της cyberότσαρκας!
Η ιστορία σας, όπως σύντομα μας την περιγράψετε, ακούγεται συγκινητική όπως βέβαια και η προσπάθεια σας να μάθετε πράγματα για το χωριό.
Εγώ αυτό που γνωρίζω για να σας παραπέμψω, το οποίο λογικά ήδη θα έχετε βρει και εσείς είναι το omorfokklisia-kastorias.blogspot.com , ένα ιστολόγιο που αφορά το χωριό.
Όπως επίσης πιστεύω πως θα έχετε διαβάσει και αυτό www.cyberotsarka.gr/tsarkes/nomos-kastor...klisia-kastoria.html
Προσωπικά αυτό που γνωρίζω για το χωριό, είναι από προφορικές μαρτυρίες, μία εκδοχή του μύθου για την προέλευση του αγάλματος και την ίδρυση του χωριού είναι πως ο Αϊ Γιώργης ουσιαστικά υπέδειξε την τοποθεσία όπου κτίστηκε η Ομορφοκκλησιά. Η πομπή που μετέφερε το άγαλμα του από τα Ιωάννινα προς την Κωνσταντινούπολη (πιθανώς) κόλλησε στο σημείο όπου είναι κτισμένο σήμερα το χωριό. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων να ξεκολλήσουν τα κάρα και να συνεχίσουν το ταξίδι, μια ανώτερη δύναμη δεν τους άφηνε να συνεχίσουν. Αυτό θεωρήθηκε ως σημάδι, ως την θέληση του Αγίου να μείνει εκεί, έτσι λοιπόν χτίστηκε ο πανέμορφος αυτός ναός για να στεγαστεί το ξυλόγλυπτο ομοίωμα και στη συνέχεια σιγά-σιγά δημιουργήθηκε τριγύρω ένα οικιστικό συγκρότημα με το χαρακτηριστικό όνομα Ομορφοκκλησιά...
Απ'ότι έχω καταλάβει -καθαρά από τις επισκέψεις μου στο χωριό- δεν υπάρχουν αρκετοί κάτοικοι σήμερα, σίγουρα όμως μπορείτε να αναζητήσετε την ύπαρξη κάποιου συλλόγου των χωριανών, που θέλω να πιστεύω πως υφίσταται.
  • toulias
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
ΑΘ10

Απ:Άγιος Γεώργιος - Ομορφοκκλησιά 11 Χρόνια, 7 Μήνες πριν #1445

ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΟΚΚΛΗΣΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΧΩΡΙΟ ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ 16 ΑΤΟΜΑ. ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ.!!
  • Chrysa
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Μπήκε στη θερμοκοιτίδα

Απ:Άγιος Γεώργιος - Ομορφοκκλησιά 11 Χρόνια, 7 Μήνες πριν #1446

Chrysa, σύντομα η cyberotsarka θα κάνει ένα μικρό βίντεο αφιέρωμα για τον Άγιο Γεώργιο και την Ομορφοκκλησιά.
  • LC_Digital_Art
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Άρχισε να μπουσουλάει
Digital Content Creations
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.26 δευτερόλεπτα