Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Ναός Αγ. Παρασκευής Άργους Ορεστικού

Ναός Αγ. Παρασκευής Άργους Ορεστικού 15 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #1075

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Βρήκα κάποιες ενδιφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία του ναού της Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού, που πολλές ομολογουμένως μου ήταν άγνωστες. προέρχονται από την ιστοσελίδα του ναού www.imk-agparaskeve.gr

''Κατά την παράδοση, στην θέση όπου σήμερα υπάρχει ο ναός της Αγ. Παρασκευής υπήρχε κατά την εποχή του Βυζαντίου η Μονή των Αρμονιανών με καθολικό στο όνομα της Αγ.Παρασκευής. Εδώ διατελεί εξόριστος και πεθαίνει ο πατριάρχης Φώτιος ο α’.
Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς και την εγκατάσταση σ’ αυτήν μουσουλμανικών πληθυσμών ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί , το γνωστό μέχρι το 1925 Τζουμά Τζαμί (Παρασκευής Τζαμί). Ήταν ένα από τα τέσσερα τεμένη που υπήρχαν στην τουρκοκρατούμενη Χρούπιστα. Το πίσω μέρος του Τζαμιού αναφέρεται πως ήταν τόπος ταφής μουσουλμάνων.
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την αποχώρηση από τη Χρούπιστα των μουσουλμάνων, με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και κυρίως του βουλευτή Ιωάννη Ζάχου χορηγείται από το αρμόδιο υπουργείο η άδεια για την ανέγερση ιερού ναού.
Κυριακή 5 Οκτωβρίου 1925 κατατέθηκε ο θεμέλιο λίθος από τον μητροπολίτη Καστορίας Ιωακείμ Λεπτίδη.
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 1931 τελούνται τα εγκαίνια του Ιερού Ναού από τον ίδιο μητροπολίτη.
Επί μητροπολίτου Καστορίας Δωροθέου μετά από την διεξαγωγή εράνων κτίζεται στον περίβολο του ναού μεγάλο πνευματικό κέντρο το οποίο και ανακαινίζεται αργότερα με την συμβολή του Δημάρχου Μιχαήλ Ζάχου.''

Έχω ακούσει ακόμη για την παλιά εκκλησία των νεκροταφείων που καταστάφηκε και το 1970 χτίστηκε στη θέση της η σημερινή. Επίσης, είναι παράδοση ότι ο Κοσμάς Αιτωλός όταν ήρθε στο Άργος μίλησε κάτω από ένα δέντρο (πρεπει να ειναι μουρια αλλα δεν θυμαμαι) που υπάρχει σήμερα στη διασταύρωση της μεγάλης κατηφόρας προς νεκροταφεία με τον δρόμο προς το ποτάμι.Το μικρό οικόπεδο σήμερα είναι άχτιστο και θυμάμαι μόνο πολλές άδειες κάσες.Πάντως, η εκκλησία θέλει να κάνει ένα μικρό παρακκλήσι εκεί προς τιμήν του.

Πείτε κανα σχόλιο με το τι μπορεί να ξέρει ο καθένας
  • billkos
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος

Απ:I.Ναός Αγ. Παρασκευής Άργους Ορεστικού 15 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #1076

Καταρχήν, αγαπητέ billkos, θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην παρέα μας και θα σου συνιστούσα να συμμαζευτείς λίγο γιατί προβλέπω σύντομα να τρως γερό χώσιμο. Μην το παρεξηγήσεις αυτό που σου γράφω, οι υπόλοιποι θα καταλάβουν σίγουρα τι εννοώ.
Εσύ καλά θα κάνεις να μην καταλάβεις...

Αυτό που προσωπικά γνωρίζω για τον Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Άργος Ορεστικό είναι ότι ο προσανατολισμός της δεν είναι όπως συνηθίζεται στους ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι το πολύ ιδιαίτερο, είναι αρκετά γνωστό και συναντάται και σε άλλες εκκλησίες της περιοχής μας και όχι μόνο. Οι χριστιανικοί ναοί θεμελιώνονται έτσι ώστε το Ιερό Βήμα (και συνεπώς και η Πλατυτέρα - η ημικυκλική κόγχη στη οποία καταλήγει το Ιερό Βήμα) να βλέπει στην ανατολή. Το Ιερό Βήμα της Αγίας Παρασκευής βλέπει νοτιοανατολικά με μία απόκλιση περίπου 60 μοιρών από την ανατολή. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί και τίποτα.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης μας με μεγάλη ιστορία και μία έρευνα ίσως θα μπορούσε να μας δώσει κάποιες απαντήσεις και πιστεύω ότι θα άξιζε να γίνει.
Το θέμα είναι ποιος θα την κάνει...
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών

Απ:Ναός Αγ. Παρασκευής Άργους Ορεστικού 15 Χρόνια, 5 Μήνες πριν #1080

Φιλε μου νομιζω οτι σε πιανω κ εγω..
Παντως αυτο για τον προσανατολισμο του ιερου το εχω ακουσει και εγω. Πιστευω οτι αυτο εγινε λογω του παλαιοτερου προϋπαρχοντος τζαμιου. Εχω την εντυπωση οτι το ιερο πρεπει να ειναι τμημα του τζαμιου που ενσωματωθηκε στην εκκλησια, γιατι και το σχμημα του ειναι περιεργο, δεν ειναι ημικυκλικο οπως στις περισσοτερες εκκλησιες, αλλα καλυπτεται απο ολοκληρο στρογγυλο θολο.Ακόμη η θεση της εκκλησιας ευνοουσε αυτο τον προσανατολισμο...αμα προσεξετε η Αγ. Παρασκευη βρισκεται στη μυτη ενος μικρου λοφου που πρεοξεχει σε σχεση με το γυρω περιβαλλον (οδος Μεγ. Αλεξανδρου, πλατεια, περιοχη Ωδειου κτλ). Επιλεχθηκε αυτη η τοποθεσια για την εκκλησια (ή το τζαμι παλιότερα)ωστε να φαινεται απο πολλες μεριες και απο μεγαλη αποσταση (κατι σαν συμβολο). Ετσι, ο προσανατολισμος αυτου του λοφου που δεν ειναι ανατολικος επηρεασε την θεση και της εκκλησιας.
argos.jpg

Εδω παντα κατα προσεγγιση με κοκκινο οι υψομετρικες του εδαφους του Αργους (τοπογραφικο δεν εχω)και με μαυρο η εκταση που μαλλον καταλαμβανε το προπολεμικο Αργος με βαση τα διατηρητεα που εχουν χαρακτηριστει.Η μαυρη βουλα ειναι η εκκλησια σε μια εξαρση του εδαφους
  • billkos
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.15 δευτερόλεπτα