Μνημόνιο, ανασκαφές Παραβέλας και Αρχαιολογικό Μουσείο

29 Ιούλιος 2011.

anaskafes_article_290711_1 anaskafes_article_290711_2

Γράφαμε πριν λίγες μέρες, όταν και δημοσιεύσαμε τη συνέντευξη των κυρίων Δαμάσκου και Πλάντζου, ότι οι φετινές ανασκαφές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Παραβέλα, κινδυνεύουν να ματαιωθούν. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προς το παρόν δεν εγκρίνει την εκταμίευση των ανασκαφικών κονδυλίων λόγω της ευαίσθητης οικονομικής κατάστασης. Δυστυχώς η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε και ο "τρίτος γύρος" των ανασκαφών που ήταν προγραμματισμένος για το φετινό καλοκαίρι, είναι αμφίβολο κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί.

Τον τελευταίο μήνα έγιναν κάποιες προσπάθειες μήπως και δοθεί κάποια λύση από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά κι αυτές δεν καρποφόρησαν για τον ίδιο παραπάνω λόγο. Εξελίξεις επί του θέματος αναμένονται όμως από τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα επανέλθουμε.

Η είδηση όμως που πέρασε στα «ψιλά», αφορά το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους Ορεστικού, που έκλεισε προς το παρόν από την αρμόδια Εφορεία λόγω έλλειψης προσωπικού. Έναν μόλις χρόνο μετά τα εγκαίνια, το μουσείο της πόλης μας, σταμάτησε προσωρινά τη λειτουργία του (δεν γνωρίζουμε μέχρι πότε) κι όσοι το επισκέπτονται συναντάνε τις πόρτες κλειστές. Πρόκειται για μία είδηση δυσάρεστη κι ελπίζουμε να βρεθεί λύση και σε αυτό το πρόβλημα με την ευχή οι Αργείτες να στηρίξουν το μουσείο όταν αυτό επαναλειτουργήσει, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα στο βαθμό που θα έπρεπε καθώς οι ντόπιοι επισκέπτες, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ήταν εξαιρετικά λίγοι…

 

mouseio_article_290711_1 mouseio_article_290711_2