Γεφύρι Κορομηλιάς

24 Ιανουάριος 2009.

gefyri_koromilias_1


Είναι κτισμένo ένα περίπου χιλιόμετρο βόρεια από το χωριό Κορομηλιά Καστοριάς, πάνω στον κλάδο του Αλιάκμονα που κατεβαίνει από τα Κορέστεια και λέγεται Βίστριτσα ή Λαδοπόταμος ή Λιβαδοπόταμος. Eμείς περάσαμε από το γεφύρι και το φωτογραφίσαμε πηγαίνοντας προς το φαράγγι της Κορομηλιάς. Δεν μπορούμε όμως να το περιορίσουμε στο άρθρο για το φαράγγι της Κορομηλιάς γιατί η σημαντικότητα του είναι ξεχωριστή...

Η παραπάνω φωτογραφία αν και είναι τραβηγμένη σε παλιότερα χρόνια δεν έχει προλάβει να αποτυπώσει το γεφύρι της Κορομηλιάς πριν την επισκευή του. Αυτό έγινε το 1960 όταν και προστέθηκαν εκτός από σιδερένια κάγκελα που στηρίζονται σε τσιμεντένια κολωνάκια, και ένα τσιμεντένιο οδόστρωμα. Ίσως οι άνθρωποι παλιότερα λόγω έλλειψης της κατάλληλης παιδείας, να μην μπορούσαν να εκτιμήσουν τόσο εύκολα κάποια πράγματα -κάτι το οποίο συναντήσαμε και σε πολλά άλλα μέρη- τα οποία σήμερα πλέον προστατεύουμε και συντηρούμε όσο μπορούμε.

 

gefyri_koromilias_2 gefyri_koromilias_3

 

Ας το πάρουμε τώρα λιγάκι πιο επιστημονικα για όσους ενδιαφέρονται:

Είναι μονότοξο, με λιθοδομή από ασβεστόλιθο, που αφθονεί στην περιοχή. Έχει μήκος 26μ., πλάτος 2,80μ., ύψος 7μ. και άνοιγμα τόξου 16μ. Στη νοτιοδυτική του όψη, ανατολικά του κλειδιού (της μεσαίας πέτρας του τόξου) υπάρχει πέτρα του τόξου που είναι εγχάρακτη και φέρει τη χρονολογία κατασκευής του: 1865. Οι άλλες σφηνοειδείς πέτρες που σχηματίζουν το τόξο είναι σχιστολιθικές μαυρόπλακες και μόνο το κλειδί και η εγχάρακτη πέτρα ξεχωρίζουν με την άσπρη επιφάνεια του ασβεστολίθου. Στο δυτικό βάθρο της νοτιοδυτικής όψης και στο ανατολικό βάθρο της βορειοανατολικής όψης, λείπουν ανά μια εντοιχισμένη πλάκα. Από τα κενά που φαίνονται, είναι φανερό ότι στα σημεία εκείνα υπήρχαν πλάκες που αφαιρέθηκαν. Το γεφύρι παρουσιάζει διαμήκεις ρωγμές στην αψίδα του τόξου, αν και οι όψεις και το οδόστρωμα είναι συντηρημένα.

 

gefyra

 

Το γεφύρι παλιότερα συνέδεε την Κορομηλιά με το Δενδροχώρι, ενώ προπολεμικά από κει περνούσε ο πιο σύντομος δρόμος από την Καστοριά προς τη Μπίγλιστα και την Κορυτσά, στην Αλβανία. Το μνημονεύει και ο Νικ. Σχινάς στις "Οδοιπορικές σημειώσεις" του 1886 (σελ. λθ'): "Ο ποταμός αυτός (Βιστρίζα)... κατερχόμενος δε παρέχεται του 2 1/2 ώρας της Καστορίας απέχοντος, χωρίου Κορομηλιά, παρ' ώ και λίθινη γέφυρα..."

 

gefyra1

 

Πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών το χωριό κατοικούνταν από Μουσουλμάνους. Οι σημερινοί κάτοικοι, πρόσφυγες από τη Μ. Ασία είναι φυσικό να μη γνωρίζουν το ιστορικό της κατασκευής του γεφυριού. Διέσωσαν όμως, κάποιοι μεγάλοι σε ηλικία, την ανάμνηση ότι το γεφύρι κατασκευάστηκε από Γάλλους τεχνικούς που ήταν στην υπηρεσία του Οθωμανικού στρατού. Ο καθηγητής του Παν/μίου Θράκης Δημ. Σαμσάρης στο βιβλίο του για την Ιστορική Γεωγραφία της Δυτικής Μακεδονίας κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, αναφέρει ότι για το κτίσιμο του γεφυριού χρησιμοποιήθηκε υλικό από παλιότερη αρχαία γέφυρα που υπήρχε στην ίδια θέση. Η διαφορά ανάμεσα στις παλιές και νέες πέτρες που αποτελούν την λιθοδομή του γεφυριού είναι ορατή και εμφανής, κυρίως λόγω της διαφοράς του χρώματος.


Επιμέλεια:  amorameho, toulias

Συνεργάστηκαν: garavelas, Nio, Stergios

 

gefyri_koromilias