Κεφαλή Μεγάλου Αλεξάνδρου

01 Ιανουάριος 2009.


kma


Πόσοι από μας έχουμε σηκώσει το βλέμμα μας πάνω από την πόλη της Καστοριάς κάθε φορά που βρισκόμαστε εκεί ή καθώς πλησιάζουμε;

 

 

 

xartis_psalida

 

 

Υπάρχει ένας θρύλος που λέει ότι υπάρχουν βουνοκορφές ανά τον κόσμο που αναπαριστούν την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μία από αυτές βρίσκεται στην περιοχή μας και πρόκειται για την κορυφή του όρους Ψαλίδα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την πόλη της Καστοριάς. Η μορφολογία της κορυφής είναι φυσική και το ψηλότερο σημείο της ξεπερνάει σε υψόμετρο τα 1100 μέτρα.

Τον Ιούλιο του 2007 ομάδα τριών ατόμων ανέβηκε στο βουνό. Η πρόσβαση είναι σχετικά δύσκολη καθώς ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι κακοτράχαλος. Η θέα όμως είναι μοναδική καθώς από τη "μύτη" του Μακεδόνα στρατηλάτη φαίνεται ολόκληρο το οροπέδιο του νομού.

 

kma_6 kma_1

 

kma_2 kma_3

 

 

Το 1997 κατά τις εργασίες διάνοιξης του δρόμου, ήρθαν στο φως αρχαία ευρήματα (αγαλματίδια, ειδώλια, κοσμήματα, κεραμεικά κ.α.). Τα ευρήματα καλύπτουν μία χρονική περίοδο που ξεκινάει από τον 3ο αιώνα π.Χ. και φτάνει μέχρι και τον 7ο αιώνα μ.Χ.. Ανάμεσα στα υπόλοιπα βρέθηκαν στάχτες και οστά ζώων που οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι στην τοποθεσία υπήρχε ιερό θυσιαστήριο, αφιερωμένο στους θεούς Δία, Ήρα και Ερμή. Οι κάτοικοι του Κέλετρου (της αρχαίας Καστοριάς) θυσίαζαν στους θεούς κυρίως για να αποφύγουν θεομηνίες που θα έβλαπταν τις σοδειές τους. Τα ευρήματα της περιοχής φυλάσσονται στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς.

 

dias_ira

 

kma_4 kma_5

 

 

Σήμερα στην κορυφή του βουνού βρίσκονται κεραίες τηλεπικοινωνίας και απομεινάρια της εποχής που λειτουργούσε ως πυροβολείο. Ολόκληρη η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος και απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση. Η ανασκαφή παντως που έγινε πριν 10 χρόνια δεν ήταν ολοκληρωμένη και αυτό αναμένεται να γίνει στα επόμενα χρόνια.

 

kma_7 kma_8

 


Συζήτηση στο φόρουμ σχετικα με την κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.