Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου - Ζευγοστάσιο

22 Ιανουάριος 2009.

naos_koimhsews_zeygostasio_6

Στο χωριό Ζευγοστάσιο του Δήμου Άργους Ορεστικού, βρεθήκαμε δύο φορές. Η πρώτη ήταν τον Αύγουστο του 2007 καθώς γυρίζαμε από εξόρμηση στο σπήλαιο του γειτονικού Καστανοφύτου και η δεύτερη τον Ιανουάριο του 2009 όταν και μπήκαμε και μέσα στο ναό. Ο ναός βρίσκεται σε ένα ύψωμα μέσα στο χωριό και πρόκειται για έναν από τους ιστορικότερους του νομού Καστοριάς.

 

naos_koimhsews_zeygostasio_7 naos_koimhsews_zeygostasio_11 naos_koimhsews_zeygostasio_14

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση (αν και οι απόψεις διίστανται), ο ναός είναι ένας από τους τρεις που έκτισαν τρεις αδερφές (έναν η καθε μία), σύζυγοι αντιστοίχως τριών στρατηγών του Βυζαντίου, οι οποίοι είχαν εξοριστεί στην περιοχή μας. Οι άλλοι δύο ναοί που θεωρούνται "αδέρφια" του Ναού της Κοιμήσεως Ζευγοστασίου είναι του Αγίου Γεωργίου στην Ομορφοκκλησιά και του Αγίου Δημητρίου των Σπηλαίων, ο οποίος δεν σώζεται σήμερα.

 

naos_koimhsews_zeygostasio_1 naos_koimhsews_zeygostasio_2 naos_koimhsews_zeygostasio_15

Το κτίσμα ανήκει περίπου στον 12ο αιώνα και οι τοιχογραφίες του ανάγονται σε δύο χρονικές περιόδους (14ος και 18ος αιώνας). Η διακόσμηση της πρώτης περιόδου έχει υποστεί ζημιές ενώ της δεύτερης σώζεται σε καλή κατάσταση. Ο ναός είναι αγιογραφημένος σχεδόν εξ' ολοκλήρου αλλά η φθορά του χρόνου είναι εμφανής σε κάποια τμήματα των τοιχογραφιών. Πριν από μερικά χρόνια έγινε συντήρησή τους εκεί όπου έχει "φουσκώσει" ο τοίχος από την υγρασία κι έχουν τοποθετηθεί ειδικοί επίδεσμοι για την προστασία τους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε αρκετά σημεία του ναού έχουν τοποθετηθεί λάστιχα τα οποία επικοινωνούν με το εξωτερικό περιβάλλον, προκειμένου να αερίζεται ο χώρος για την καλύτερη συντήρηση του μνημείου.

 

naos_koimhsews_zeygostasio_5 naos_koimhsews_zeygostasio_17 naos_koimhsews_zeygostasio_16

 

naos_koimhsews_zeygostasio_9 naos_koimhsews_zeygostasio_8 naos_koimhsews_zeygostasio_10

 

Διάφορες μαρτυρίες λένε ότι ο ναός παλαιότερα ήταν μεγαλύτερος, με προσθήκες που είχαν γίνει εξωτερικά αλλά σήμερα δεν υπάρχουν. Στον περιβάλλοντα χώρο, κάθε χρόνο, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) γίνεται το παραδοσιακό γλέντι του χωριού.

 

naos_koimhsews_zeygostasio_13 naos_koimhsews_zeygostasio_12

 

Εξόρμησαν – Συνεργάστηκαν: Stergios Nio kastoras psilos karanas - toulias - ioannis - amorameho

Ευχαριστούμε τον κύριο Βασίλη για την πολύτιμη βοήθειά του.

Για να προσθέσετε οποιαδήποτε πληροφορία γνωρίζετε για τον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ζευγοστασίου, ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας.

 


xartis_koimhsews_zeygostasio