Άι Νικόλας "Κρεμαστός" Νο2

25 Δεκέμβριος 2008.

map_kremastos

 

Επισκεφθήκαμε και για 2η φορά τον Άγιο Νικόλαο τον "Κρεμαστό" στην περιοχή των Αμπελοκήπων Καστοριάς, αυτήν την φορά για να ερευνήσουμε τις σπηλιές που βρίσκονται στον τεράστιο βράχο απέναντι από το ξωκλήσι. Πρόσβαση, αν και σχετικά δύσκολη χωρίς ειδικό εξοπλισμό, υπάρχει μόνο στην σπηλιά με το νούμερο 1 στην κάτω φωτογραφία.

 

map

 

p1010113_800x600

 

Σε αυτή την φωτό βλέπουμε από απέναντι πως είναι η πάνω τρύπα στο βουνό. Χρειάστηκε να κατέβουμε την πλαγιά όπου παρκάραμε τα αυτοκίνητα και να ξαναανέβουμε την ακριβώς διπλανή πλαγιά. Η κατάβαση ήταν δύσκολη.

 

tsioyapotoma

 

psilos tsioy

 

Ο δίπλα λόφος μετά από μια δύσκολη διαδρομή...

 

psilospsila

 

Στην είσοδο της σπηλιάς αντικρίσαμε το μικρό μεταλλικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου επίσης. Η σπηλιά είναι στενή στην αρχή. Μετά από τόση κούραση και χωρίς να έχουμε τα κατάλληλα μέσα, δεν προχωρήσαμε βαθιά στην σπηλιά. Λένε ότι το νερό που τρέχει από μέσα είναι αγίασμα.

 

ekklisaki spiliames1 spiliamesa

 

Τελικά καταλάβαμε ότι οι αμέτρητες  μικρές βούλες στα τοιχώματα τις σπηλιάς ήταν απλώς έντομα...

 

psilosspilia

 

Σε αυτήν την εξόρμησή μας ίσως θα περιμέναμε να είχαμε δει περισσότερα. Θα μας μείνει όμως αξέχαστη για όλη αυτήν την περιπέτεια και το σκαρφάλωμα στο βουνό. Ήταν από τις πιο περιπετειώδεις τσάρκες μας και γι'αυτό μας άρεσε πολύ!

 

p1010142_800x600

 

toulias p1010143_800x600

 

Για να προσθέσετε οποιαδήποτε πληροφορία γνωρίζετε για τον Άγιο Νικόλαο τον "Κρεμαστό" και τις γύρω σπηλιές, ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας.

Επιμέλεια: Παναγούλιας Νικός, Τούλιας Γρηγόρης, Δεμίρης Στέργιος.

Συνεργάστηκαν: airmax, psilos, tsioy, negma, lagos

Kείμενο: Τούλιας Γρηγόρης