Αγία Κυριακή Καστοριά

08 Δεκέμβριος 2008.

 

xartis_agia_kyriaki

 

Στο βουνό της χερσονήσου της Καστοριάς θα βρείτε τον Μεταβυζαντινό Ναό της Αγιάς Κυριακής. Οι πληροφορίες μας λένε πως το μοναχικό αυτό εκκλησάκι χτίστηκε από κάποιον γουναρά (πιθανώς 18ο-19ο αιώνα) ο οποίος αντίκρυσε ως μία μαυροφορεμένη γυναίκα την Αγία Κυριακή.Η Αγία τον βοήθησε με κάποιο θαύμα σε ένα σοβαρό πρόβλημα που τον ταλάνιζε και έτσι ο γουναράς αποφάσισε να την ευχαριστήσει χτίζοντας τον ναό αυτό στο όνομα της.

Aφού περάσαμε το αναψυκτήριο του δήμου, μόλις βγήκαμε από την πόλη στον δρόμο προς νοσοκομείο, μετά από λίγο ψάξιμο βρήκαμε το δρομάκι που οδηγεί στην Αγία Κυριακή, το μικρό εκκλησάκι πάνω στο βουνό που βρίσκεται στην χερσόνησο της λίμνης. Η διαδρομή μέχρι το εκκλησάκι είναι κουραστική παρόλο που το σοκάκι και τα σκαλοπάτια είναι καλοφτιαγμένα και καλοδιατηρημένα. Η ταμπέλα που μας λέει περί τίνος πρόκειται βρίσκεται αφού ανέβουμε επάνω, ακριβώς πριν το εκκλησάκι.

 

agia_kiriaki_kastoria_tampela agia_kiriaki_kastoria_eisodos agia_kiriaki_kastoria_vraxos

 

Το εκκλησάκι είναι μικρό, κολλημένο επάνω στα βράχια. Το εσωτερικό του ναού είναι μικρό και λιτό. Ο μεγάλος βράχος εισχωρεί στο ιερό της εκκλησίας. Η καμπάνα που βρίσκεται λίγο πιο δίπλα από το Ναό καθώς κι ο υπόλοιπος περίγυρος προσφέρουν πολύ όμορφες εικόνες.

 

agia_kiriaki_kastoria_vraxos1 agia_kiriaki_kastoria_kampanario agia_kiriaki_kastoria_kampana agia_kiriaki_kastoria_ekklisaki

agia_kiriaki_kastoria_limni agia_kiriaki_kastoria_poli agia_kiriaki_kastoria_kampana1

agia_kiriaki_kastoria agia_kiriaki_kastoria_dentro1 agia_kiriaki_kastoria_group

 

Η ομάδα που επισκέφθηκε την Αγία Κυριακή: Toulias, Tsiou, Νίο, Airmax αντίστοιχα. Οι εικόνες που μας χάρισε η τοποθεσία αυτή μας έκαναν να πούμε πως άξιζε τελικά η ανάβαση.

Επιμέλεια: Παναγούλιας Νίκος

Συνεργάστηκαν: tsioy, airmax

Kείμενο: Τούλιας Γρηγόρης