Καταρράκτες Λιβαδοτοπίου Νο2

30 Μάιος 2012.

katarraktes_livadotopiou_2

Στους καταρράκτες του Λιβαδοτοπίου βρεθήκαμε για τρίτη συνολικά φορά τον Απρίλιο του 2012. Η εξόρμηση δεν είχε να μας προσφέρει κάτι το πολύ διαφορετικό συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες. Σκοπός μας ήταν να κινηματογραφήσουμε τον μεγάλο καταρράκτη της περιοχής, σε μια εποχή που αυτός έχει νερό, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά ένα νέο εγχείρημα για τα δεδομένα της σελίδας μας καθώς τα βίντεο που θα πλαισιώνουν κάποιες από τις εξορμήσεις μας από δω και πέρα θα μπορούν να προβάλλονται σε πολύ καλύτερη ποιότητα. Η απόπειρα της κινηματογράφησης στέφθηκε με σχετική επιτυχία, αν και το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα θέλαμε εξαρχής, καθώς ο καιρός εκείνης της ημέρας δεν ήταν σύμμαχός μας λόγω βροχής…

 

katarraktes_livadotopiou_2_7 katarraktes_livadotopiou_2_10 katarraktes_livadotopiou_2_12

 

Ο μεγάλος καταρράκτης του Λιβαδοτοπίου είναι μέχρι σήμερα ο μεγαλύτερος που έχουμε εντοπίσει στα όρια του νομού Καστοριάς. Βρίσκεται όπως αναφέρεται και στο πρώτο άρθρο λίγα μέτρα πριν από το χωριό, σε μία τοποθεσία που προσεγγίζεται άνετα, με την ανάλογη προσοχή όμως σε κάποια σημεία του εδάφους όπου η κλίση ανεβαίνει.

 

katarraktes_livadotopiou_2_15 katarraktes_livadotopiou_2_14 katarraktes_livadotopiou_2_11

 

Λίγο ψηλότερα από την κορυφή του μεγάλου καταρράκτη βρίσκεται ένας ακόμη μικρότερος, ύψους περίπου έξι μέτρων, ο οποίος δεν διακρίνεται από κάποιο άλλο σημείο παρά μόνον αν κάποιος επιχειρήσει κι ανέβει από το μονοπάτι που υπάρχει στην αριστερή πλαγιά, όπως παρατηρούμε την τοποθεσία. Η θέα από εκείνο το σημείο είναι μοναδική και θα ικανοποιήσει όσους τολμήσουν να προσεγγίσουν το μέρος, με ιδιαίτερη όμως προσοχή αυτή τη φορά, καθώς το ύψος είναι απαγορευτικό για παράτολμες ενέργειες.

 

katarraktes_livadotopiou_2_13 katarraktes_livadotopiou_2_5 katarraktes_livadotopiou_2_2 katarraktes_livadotopiou_2_1

 

Ο δρόμος που φτάνει σήμερα μέχρι το Λιβαδοτόπι είναι πλέον ασφαλοστρωμένος και ο εντοπισμός της τοποθεσίας ιδιαίτερα εύκολος. Το χωριό ξαναχτίζεται και κλείνει κάποιες από τις πληγές του εμφυλίου πολέμου που παραμένουν ακόμα ανοιχτές. Διαθέτει 10-12 σπίτια και περιμετρικά διακρίνονται και κάποια από τα ερείπια των παλαιών κατοικιών. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει βρύση που διαθέτει δροσερό πόσιμο νερό ενώ λίγο χαμηλότερα περνάει και ο Αλιάκμονας, στα πρώτα του βήματα για το μεγάλο ταξίδι μέχρι τον Θερμαϊκό κόλπο.

 

katarraktes_livadotopiou_2_3 katarraktes_livadotopiou_2_9 katarraktes_livadotopiou_2_16 katarraktes_livadotopiou_2_4

 

katarraktes_livadotopiou_2_8 katarraktes_livadotopiou_2_6 xartis_livadotopi_2

 

Μία εξόρμηση μέχρι τους καταρράκτες θα σας αποζημιώσει και θα σας προσφέρει κάποιες από τις χαρακτηριστικές εικόνες του Γράμμου που γοητεύουν τον κάθε επισκέπτη. Στη διαδρομή για το Λιβαδοτόπι και λίγο μετά το Νεστόριο, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τη Σκήτη του Αντωνίου, ένα από τα σημαντικότερα και πιο εντυπωσιακά μνημεία της ευρύτερης περιοχής…

 

 

Εξόρμησαν – Συνεργάστηκαν: LC DigitalNioToulias Garavelas

 

 

Χορηγοί Εξόρμησης

 

atopon frinta start