Γεφύρι Ζούζουλης

04 Απρίλιος 2011.

zou

Ξεχασμένο μέσα στο δάσος και μακριά σχεδόν από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, το πετρόκτιστο γεφύρι της Ζούζουλης αποτελεί ένα από τα πιο καλά "κρυμμένα" μυστικά του τόπου μας... Βρίσκεται στην "ουρά" του Νομού Καστοριάς, στο νοτιότερο άκρο του, σε μία πολύ όμορφη τοποθεσία που ονομάζεται Καζάνια, κτισμένο πάνω από τα νερά του Ζουζουλιώτικου ρέματος και ενώνει τον Σμόλικα με το Βόιο. Το γεφύρι της Ζούζουλης είχε την τύχη να εγκαταλειφθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες όταν και κατασκευάστηκαν οι αμαξιτοί δρόμοι που ενώνουν τους παρακείμενους οικισμούς. Και λέμε είχε την τύχη να εγκαταλειφθεί, διότι βρίσκεται μακριά από τα σύγχρονα περάσματα των ανθρώπων με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση δύο είναι οι εκδοχές για την κατασκευή του, οι οποίες έχουν ένα κοινό στοιχείο. Η πρώτη αναφέρει ότι την χρηματοδότηση για το κτίσιμό του, την εξασφάλισε κάποιος αγωγιάτης που καταγόταν από κοντινό χωριό, στη μνήμη του αδελφού του, που πνίγηκε στο ποτάμι. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, το γεφύρι κτίστηκε από κάποιον άρχοντα της περιοχής όταν και συγκινήθηκε από τον άδικο πνιγμό ενός μικρού κοριτσιού που προσπαθούσε να περάσει το ορμητικό ρέμα.

 

gefyri_zouzoulis_3 gefyri_zouzoulis_13 gefyri_zouzoulis_2

 

gefyri_zouzoulis_8 gefyri_zouzoulis_12 gefyri_zouzoulis_10

 

Το γεφύρι είναι μονότοξο με μήκος κοντά στα 25 μέτρα και ύψος τα 7. Κατασκευάστηκε το 1880 από τεχνίτες, καταγόμενους από τα μαστοροχώρια της Κόνιτσας και την ημερομηνία κατασκευής, διέσωσε ο Ζουζουλιώτης Μάνθος Δημήτριος, ο οποίος παραβρέθηκε στη θεμελίωση. Για δεκαετίες βρισκόταν πάνω στο βασικό μονοπάτι που συνέδεε τη Ζούζουλη με τα Γρεβενά και το Τσοτύλι, ενώ ήταν κι ένα από τα περάσματα από τη Μακεδονία για την Ήπειρο. Σήμερα, ελάχιστοι βοσκοί είναι αυτοί που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το χρησιμοποιούν για να περάσουν τα κοπάδια τους. Οι ελάχιστες φθορές που έχει υποστεί το γεφύρι (αναστηλώθηκε κοντά στο 1990) οφείλονται κυρίως στο πέρασμα του χρόνου. Το ίδιο ισχύει και για τον παλιό νερόμυλο του Νάκη, κατασκευής 1940, που βρίσκεται μερικά μέτρα μακρύτερα, αν εξαιρέσουμε κάποιες μικρές ζημιές εντός του κτίσματος που φαίνεται να προκάλεσαν κάποιοι που διανυκτέρευσαν εκεί.

 

gefyri_zouzoulis_5 gefyri_zouzoulis_6 neromylos_zouzoulis_1

 

neromylos_zouzoulis_3 neromylos_zouzoulis_2

 

Το γεφύρι της Ζούζουλης απέχει περίπου 2 χιλιόμετρα από τον ομώνυμο οικισμό και η πρόσβαση μπορεί να γίνει και με αυτοκίνητο καθώς υφίσταται χωματόδρομος. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων και άρχισε να εγκαταλείπεται στα μέσα της δεκαετίας του 1960 λόγω καθιζήσεων του εδάφους. Οι περισσότεροι Ζουζουλιώτες μετακόμισαν στους Μανιάκους και το Τσοτύλι.

 

gefyri_zouzoulis_4 mylopetra_zouzoulis neromylos_zouzoulis

 

zouzouli xartis_zouzouli_2

 

Κατά την τελευταία απογραφή, 84 συμπολίτες μας δήλωσαν μόνιμοι κάτοικοι Ζούζουλης αλλά για να δείτε κάποιους από αυτούς στο χωριό θα πρέπει να το επισκεφθείτε τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα τα σπίτια που έχουν κόσμο, ξεχωρίζουν πολύ εύκολα από τα υπόλοιπα, από τις καμινάδες που καπνίζουν… Ο οικισμός συνδέεται με ασφαλτόδρομο με την εθνική οδό Κοζάνης – Ιωαννίνων (απόσταση 6 χιλιόμετρα) αλλά οι καθιζήσεις που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, προκαλούν βλάβες στο οδόστρωμα και σε κάποια σημεία του, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς.

 

gefyri_zouzoulis_1 zouzouliotiko_rema gefyri_zouzoulis_7

 

gefyri_zouzoulis_11 xartis_zouzouli cyberotsarka_zouzouli

 

Εξόρμησαν - Συνεργάστηκαν: toulias, nio, garavelas.