Αϊ Νικόλας ο Πετρίτης

21 Φεβρουάριος 2010.

ai_nikolas_petritis_11

 

Ήταν καλοκαίρι του 2007. Οι τσάρκες μας δεν ήταν ακόμα "cyber" και οι δραστηριότητές μας, δεν είχαν συγκεκριμένο σκοπό και ύφος. Απλώς μας άρεσε να ανακαλύπτουμε... Κάπως έτσι λοιπόν, φτάσαμε στο μικρό χωριό του δήμου Νεστορίου, την Πτελέα. Μας οδήγησε εκεί η πινακίδα επάνω στον κεντρικό δρόμο (Καστοριά-Νεστόριο) που αναφερόταν στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Πετρίτη.

Η ταπεινή όψη του μικρού αυτού, ξεχασμένου βυζαντινού ναού, δεν μπορεί να τον καταστήσει αυτομάτως και ασήμαντο. Είναι η ζωντανή ιστορία του χωριού! Η λιτή αρχιτεκτονική του και ο διάκοσμος πολύ δύσκολα θα προκαλούσαν ενθουσιασμό στον απλό επισκέπτη.

 

ai_nikolas_petritis ai_nikolas_petritis_6 ai_nikolas_petritis_8

 

Αφού φωτογραφίσαμε τον ναό πήγαμε μία βόλτα μέσα στο χωριό. Ρωτήσαμε και βρήκαμε τον τότε συνταξιούχο ιερέα της Πτελέας, τον συμπαθέστατο αιωνόβιο πάτερ Νικόλαο. Θελήσαμε να μάθουμε κάποια πράγματα περισσότερα. Η ακοή του παπά Νικόλα μπορεί να μην ήταν η καλύτερη, το μυαλό του όμως δούλευε σαν να ήταν ακόμα νέος. Ταξίδεψε νοερά στα παλιά και μοιράστηκε μαζί μας αναμνήσεις του παρελθόντος, τόσο για το μικρό εκκλησάκι όσο και για τα πολύπαθα μέρη μας... Οι ιστορίες των γηραιότερων πολλές. Άλλες όμορφες και άλλες στενάχωρες, ακούγονται μακρινές για εμάς σήμερα... Τελικά όμως, η κάθε γενιά ανεβαίνει τον δικό της "Γολγοθά", που όσο και αν διαφέρει από αυτούς των προηγούμενων γενεών δεν παύει πάντα να είναι μακρύς και δύσκολος.

 

ai_nikolas_petritis_13 ai_nikolas_petritis_14 ai_nikolas_petritis_15

 

Το εκκλησάκι χτίστηκε πριν από 1000 περίπου χρόνια. Έκτοτε υπέστη αρκετές πυρκαγιές (οι πρόσφατα καταγεγραμμένες είναι τρεις) από εμπρησμούς ή ατυχήματα. Δεν έπαψε όμως να στέκει αγέρωχο στην κορυφή ενός μικρού λόφου έξω από την Πτελέα και να κουβαλά στον πέτρινο σκελετό του, μία ολόκληρη ιστορία. Γενιές και γενιές χωριανών ήρθαν και έφυγαν. Εκκλησιάστηκαν, παντρεύτηκαν, κοινώνησαν, το χρησιμοποίησαν ως καταφύγιο...

 

ai_nikolas_petritis_3 ai_nikolas_petritis_4 ai_nikolas_petritis_2

 

Το θέμα αυτό δεν γράφτηκε για να συναρπάσει τον αναγνώστη αλλά για να καταγράψει και να τιμήσει το περιεχόμενο.

Τι κι αν το εκκλησάκι είναι φτωχό... Τι κι αν ο παπά Νικόλας δεν έβγαλε ποτέ το δημοτικό...

Η αξία κάποιων πραγμάτων δεν είναι επιφανειακή!

Ο πατήρ Νικόλαος, πριν από έναν περίπου χρόνο, εκοιμήθη.

Εμείς ευχόμαστε να αναπαύεται εν ειρήνη, γιατί ακόμα και αν ο ίδιος δεν το καταλάβε, μας χάρισε όμορφες αναμνήσεις και πράγματα χρήσιμα για την ζωή μας να θυμόμαστε...

 

ai_nikolas_petritis_10 ai_nikolas_petritis_12 papa_nikolas

Ευχαριστούμε την κυρία Ευγενία και τον κύριο Θωμά.

 

Κείμενο: toulias
Συνεργάστηκαν/Εξόρμησαν:  ioannis, stergios, toulias