Συνοδοιπόροι Καλησπέρα σας
Ψάχνοντας για τα Όντρια «έπεσα» από ότι καταλαβαίνω σε μια παρά πολύ καλή ομάδα νέων ανθρώπων που έχουν όρεξη για ανακάλυψη και περιπέτεια στην φύση και αποφάσισα παρά την διάφορα στην ηλικία να συμμετέχω στο forum σας.
Κατοικώ στη Πτολεμαΐδα και κινούμαι στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας.
Σχετικά με το νοσοκομείο των ανταρτών.
Σύμφωνα με έγκυρες ιστορικές μαρτυρίες ( Στα βήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Ιστορικός & Ταξιδιωτικός Οδηγός Σελίδες 84 ~ 89).
Πρόσβαση στην σπηλιά έχουμε από δυο πλευρές.
Α)Από Λιανοτόπι: Αμέσως μετά την γέφυρα υπάρχει δευτερεύων δασικός δρόμος που βγαίνει πριν το Βέρτενικ, τον ακολουθούμε για 100~150 μέτρα κατεβαίνουμε στο ποτάμι, το περνάμε απέναντι, συνεχίζουμε σε ξέφωτο κατόπιν στα βράχια σε κατεύθυνση σταθερά Δυτική βρίσκουμε της σπηλιές σε υψόμετρο 1300μ. περίπου.
Β)Από την πλατεία της Γράμουστας κατηφορίζουμε προς το ποτάμι, περνάμε την γέφυρα και συνεχίζουμε στον δρόμο που ανηφορίζει για στάνη «Λάμπρου» και «Κιάφα», σύντομα αφήνουμε τον δρόμο, στρίβουμε αριστερά, με κατεύθυνση ΒΑ, σε μουλαρόδρομο, περνάμε κάτω από τη επιβλητική κορφή «Σκάλα 1849μ.» και μπαίνουμε σε δάσος με πεύκα, ανηφορίζουμε ομαλά φτάνουμε σε «ώμο», τρία χιλιόμετρα περίπου από την Γράμουστα.
Είμαστε σε αυχένα 1420μ. Υψ στην περιοχή Καταφίκη.(Το Καταφίκη είναι ο Νότιος βράχος από τους δύο που δημιουργούν στενό πέρασμα που επιτρέπει την έξοδο του Αλιάκμονα από την κοιλάδα του Μέσα Γράμου.
Δεξιά και αριστερά του μονοπατιού σε μικρή απόσταση υπάρχουν κτίσματα που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του νοσοκομείου των ανταρτών (Λέγετε ότι ήταν το κύριο νοσοκομείο πριν υποχωρήσουν στις σπηλιές). Τριακόσια μέτρα περίπου μετά τα ερείπια έχουμε τον νου μας αριστερά (Βόρεια) να βρούμε μονοπάτι που μας κατεβάζει στη ρίζα του βράχου που είναι οι σπηλιές .
Την δεύτερη διαδρομή την έκανα πριν από πολλά χρονιά και δεν ξέρω σε τι κατάσταση είναι το μονοπάτι που μας κατεβάζει στην σπηλιά. Τότε ήταν αρκετά καλό αλλά ήθελε προσοχή.
Η πρώτη διαδρομή σίγουρα είναι προσβάσιμη αλλά πρέπει να περάσουμε το ποτάμι.
Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία στο Forum αλλά και στο mail μου
Γεια σας Τάκις .
Ο συνημμένος χάρτης είναι κατά προσέγγιση αλλά δίνει σαφή εικόνα του χώρου.