Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
  • Σελίδα:
  • 1

ΘΕΜΑ: Η καταστροφή του Μαυροχωρίου

Η καταστροφή του Μαυροχωρίου 13 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #1576

Τίτλος: Η καταστροφή του Μαυροχωρίου και η απελευθέρωση του Νομού Καστοριάς
Συγγραφέας: Χρυσόστομος Παπασταύρου
Έκδοση: Π. Ζήτη
Χρονολογία: 2012
Σελίδες: 92

Ένα πολύ πρόσφατο βιβλίο που εκδόθηκε για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής. Ο μαυροβινός δάσκαλος και πρόεδρος του συλλόγου ''Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Νομού Καστοριάς'' έγραψε μια μικρή μελέτη για τα γεγονότα της απελευθέρωσης από τους Οθωμανούς, δίνοντας έμφαση στη γενέτειρά του, το χωριό Μαυροχώρι. Αρχικά, περιγράφονται οι δύο μάχες που έγιναν το 1912 κοντά στο χωριό και στη συνέχεια τα συμβάντα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της ίδιας της Καστοριάς. Δίνονται αυτούσιες οι μαρτυρίες μερικών από τους πρωταγωνιστές, όπως ο επίλαρχος Άρτης, ο υπίλαρχος Νικολαΐδης και ο λοχίας Γούσιας, οι οποίες είχαν πρωτοδημοσιευτεί σε παλιές εφημερίδες και περιοδικά. Βασική πηγή όλου του βιβλίου είναι τα σχετικά βιβλία του ΓΕΣ/ΔΙΣ*, όπου αναφέρονται πολλές πολεμικές αναφορές για τα γεγονότα εκείνα.
* Γενικό Επιτελείο Στρατού / Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού


ΤΖΖΖΤ..Υπάρχει ένα ακόμη βιβλίο του Παπασταύρου για το Μαυροχώρι και υπάρχει εδώ στο φόρουμ ένα παλιότερο θέμα γι' αυτό. Δεν ξέρω αν ο μαυροβινός σαϊμπεροτσαρκίτης γνωρίζει ή έχει στη συλλογή του το νέο. Επιβάλλ..


papastavrosmavrohori.jpg
  • billkos
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Στέκεται όρθιος
  • Δημοσιεύσεις: 73

Απ: Η καταστροφή του Μαυροχωρίου 13 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #1578

Το έχω διαβάσει το βιβλίο billkos και το έχω και αυτό στη βιβλιοθήκη μου.
Οι ενενήντα πέντε σελίδες του διαβάζονται σχετικά γρήγορα και είναι ένα ακόμη σημαντικό σύγγραμμα για την περιοχή μας. Ο κύριος Παπασταύρος είναι σήμερα συνταξιούχος δάσκαλος και ήταν διευθυντής του δημοτικού σχολείου Μαυροχωρίου όταν μαθήτευα στις τάξεις του.
Να συμπληρώσω ότι το βιβλίο διατίθεται δωρεάν και από τα γραφεία του μορφωτικού συλλόγου Ορεστίς, εδώ στο Άργος Ορεστικό, με την ευγενική χορηγία του δήμου μας.
Εγώ από κει το παντελόνιασα...

mavrovo.jpg

olympia.jpg
  • garavelas
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Ο τελευταίος των εξορμηστών
  • Δημοσιεύσεις: 596
  • Σελίδα:
  • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.14 δευτερόλεπτα