Δεν είναι ένας, δεν είναι δύο...

14 Ιανουάριος 2009.

article_13.01.2009_1

Οι πληροφορίες μας έλεγαν για έναν καταρράκτη ύψους περίπου 8 μέτρων λίγο έξω από το Περιβόλι του Δήμου Άργους Ορεστικού. Ξεκινήσαμε λοιπόν σήμερα το μεσημέρι με κατεύθυνση το παραπάνω χωριό. Λίγο πριν το Ζευγοστάσιο όμως (το Περιβόλι είναι το αμέσως επόμενο χωριό) ένας εκ των τριών της παρέας που εξόρμησε, παρατήρησε από το παράθυρο του αυτοκινήτου μας, ότι κοντά στο δρόμο, φαινόταν κάτι σαν καταρράκτης.

Ιστορικοί μπορεί να μην είμαστε (όπως αναφέρεται σε άλλο άρθρο) αλλά περίεργοι είμαστε σίγουρα.

Κατεβήκαμε λοιπόν από το αυτοκίνητο και κατευθυνθήκαμε προς το μέρος που φαινόταν να πέφτουν νερά. Πράγματι, όταν πλησιάσαμε (δεν περπατήσαμε και πολύ, άντε 60 ή 70 μέτρα), μπροστά μας εμφανίστηκε ένας μικρός καταρράκτης ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων. Αφού συλλέξαμε το απαραίτητο οπτικό υλικό για το αρχείο μας, αντιληφθήκαμε ότι πολύ κοντά βρισκόταν κι ένας δεύτερος καταρράκτης αρκετά ψηλότερος από τον πρώτο. Πήγαμε λοιπόν και εκεί και διαπιστώσαμε ότι κοντά στον δεύτερο καταρράκτη (ύψους 8-9 μέτρων), υπήρχε και τρίτος...

 

article_13.01.2009_2 article_13.01.2009_3

 

Για να μην τα πολυλογούμε αυτό έγινε άλλες τρεις φορές κι από κει που ξεκινήσαμε να βρούμε έναν καταρράκτη στο Περιβόλι, ανακαλύψαμε έξι στο Ζευγοστάσιο (σε μια απόσταση περίπου 500-600 μέτρων από τον πρώτο στον τελευταίο - ανάμεσά τους και αυτός που ψάχναμε από την αρχή).

 

article_13.01.2009_5 article_13.01.2009_4

 

Φωτογραφίσαμε τους πέντε (τον έκτο δεν προλάβαμε καθώς είχε αρχίσει να πέφτει το σκοτάδι) και ανανεώσαμε το ραντεβού για την επόμενη, πιο οργανωμένη αυτή τη φορά εξόρμηση, στο Ζευγοστάσιο, ώστε να δούμε τι ακόμα μας επιφυλάσσει η περιοχή και πόσοι ακόμα καταρράκτες έχουν ζωντανέψει και πάλι μέσα στο χειμώνα καθώς το καλοκαίρι που τα νερά είναι λίγα, οι καταρράκτες "αργοπεθαίνουν".

 

Περισσότεροι καταρράκτες σε λίγες μέρες στο αναλυτικό άρθρο "Καταρράκτες Ζευγοστασίου".

 

Συνεργάστηκαν – Εξόρμησαν: Stergios - Nio - toulias - kastoras - garavelas