Επίσκεψη στον καμμένο Γράμμο

06 Ιανουάριος 2009.

gk

 

Το καλοκαίρι του 2007 στην καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στον ορεινό όγκο του Γράμμου κάηκαν ολοσχερώς γύρω στα 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης ενώ πολύ περισσότερα υπέστησαν σοβαρή ζημιά από την υφέρπουσα πυρκαγιά. Η cyberότσαρκα πέρασε από τις καμμένες εκτάσεις και είδε τις απώλειες που προκλήθηκαν πριν από 1,5 χρόνο.

 

gk_1 gk_4

 

Τα κονδύλια δεν επαρκούν και η αποκατάσταση στην πληγείσα περιοχή δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό αν και έχει περάσει αρκετός καιρός. Η πυρκαγιά, που λόγω της αρχικής υποτίμησης του μεγέθους της αλλά και της δύσκολης πρόσβασης στα επίγεια πυροσβεστικά μέσα, διήρκησε 19 ημέρες προκάλεσε ζημιά και στην πανίδα της περιοχής με πολλά απανθρακωμένα ζώα και άλλα να έχουν απομακρυνθεί από τον Γράμμο. Αυτό σημαίνει πως η αποκατάσταση δεν έχει να κάνει μόνο με τα καμμένα στρέμματα δάσους.

 

gk_3 gk_2

 

Το ζητούμενο, πλέον, εκτός από την αποκατάσταση των καμμένων εκτάσεων είναι η προστασία του ορεινού όγκου του Γράμμου στο μέλλον και η ανακήρυξή του σε εθνικό δρυμό καθώς η προστασία του από τον κρατικό μηχανισμό είναι ελάχιστη.

Μπορεί τόσο τα κατάλοιπα του εμφυλίου όσο και η μεγάλη του έκταση να τον έχουν καταστήσει ως κάτι απόμακρο και άγνωστο στο ευρύ κοινό, αλλά παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα, γεμάτο με άγριες ομορφιές που ξεπερνούν σε ομορφιά τα συνηθισμένα...

 

Συνεργάστηκαν: lordnebulah, amorameho, toulias