Η ημερίδα για τα μονοπάτια του Γράμμου

07 Οκτώβριος 2014.

imerida monopatia grammou

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης η ημερίδα για τα μονοπάτια του Γράμμου και του Βοΐου. Το ενδιαφέρον που προκαλεί το συγκεκριμένο ζήτημα φάνηκε από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου (περίπου 100 άτομα) που παρά την κακοκαιρία, γέμισε την αίθουσα.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Άννα Λάτσιου η οποία παρουσίασε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία με τίτλο "Τα Μονοπάτια του Γράμμου και του Βοΐου, Ιστορίες ανθρώπινης παρουσίας - Μοχλός ανάπτυξης και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος". Κατά την ομιλία της, παρουσιάστηκαν παραδείγματα αξιοποίησης των ορεινών μονοπατιών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δόθηκαν ιδέες για τις δυνατότητες πραγματοποίησης παρόμοιων παρεμβάσεων στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του Γράμμου.

 

imerida monopatia grammou 3 imerida monopatia grammou 6 imerida monopatia grammou 1 imerida monopatia grammou 2


Κατόπιν ο Κώστας Καπουργάς παρουσίασε μερικές εντυπωσιακές φωτογραφίες από μονοπάτια της περιοχής αναδεικνύοντας έτσι την ομορφιά που μπορεί να προσφέρει σε οργανωμένους περιπατητές η περιοχή. Πολύ σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις των Παντελή Δημητριάδη, Βασίλη Κωνσταντίνου και Βασίλη Τσεμάνη. Ιδίως ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι η Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος της οποίας είναι μέλος θα χρηματοδοτήσει τη σηματοδότηση τουλάχιστον δύο ορεινών μονοπατιών της περιοχής.

Από τη συζήτηση προέκυψε η διάθεση για προσφορά πολλών εθελοντών που είναι έτοιμοι να προσφέρουν αφιλοκερδώς την εργασία τους για να καθαριστούν τα μονοπάτια. Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο πρώην βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας και ο αρμόδιος για θέματα Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Κώττας.

 

imerida monopatia grammou 4 imerida monopatia grammou 7 imerida monopatia grammou 5 imerida 20141005


Ελπίδα όλων ήταν ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα είναι η αφετηρία μιας οργανωμένης και συντονισμένης διαχείρισης των ορεινών περιοχών του Γράμμου και του Βοΐου. Μέσα από τη συνεργασία των τοπικών αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων και συλλόγων μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης ενός ήπιου τουρισμού. Έτσι περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως κάτοικοι των πόλεων, θα μπορέσουν να έρθουν για να απολαύσουν τα αλπικά τοπία, τα δάση, τα υπέροχα λουλούδια και γενικότερα την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής, με τον αναγκαίο βέβαια σεβασμό στο περιβάλλον...

 

 

Αναδημοσίευση από: facebook.com/ParkoEthnikesSymphilioses