Στα μονοπάτια των Θεών

05 Ιούλιος 2012.

monopatia_article

Όλυμπος, Σμόλικας, Καϊμακτσαλάν, Γράμμος, Γκιώνα, Τύμφη…

Είναι ο κατάλογος με τα έξι ψηλότερα βουνά της πατρίδας μας, τους γίγαντες της ηπειρωτικής Ελλάδας και βουβούς μάρτυρες της ιστορίας των προγόνων μας. Ζωσμένα με θρύλους που χάνονται στα βάθη των αιώνων, τα ελληνικά βουνά, στέκουν περήφανα εκεί που η γη κι ο ουρανός γίνονται ένα, κι εδώ, στη Δυτική Μακεδονία, έχουμε την τύχη, τα τέσσερα από τα έξι αυτά βουνά να βρίσκονται ουσιαστικά δίπλα στο σπίτι μας…

 

Η γνωριμία μας με τα ψηλότερα βουνά της πατρίδας μας ξεκίνησε ένα απόγευμα του Οκτώβρη του 2010 όταν στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε η πρόταση για μια επίσκεψη στο βουνό των θεών, τον μυθικό Όλυμπο. Εκείνη η πρώτη εξόρμηση ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει και η περιπλάνησή μας στην απεραντοσύνη των κορυφογραμμών και στα φιδογυρίσματα των μονοπατιών, μέσα από πελώρια δάση και λιβάδια και ανάμεσα σε ορθοπλαγιές και φαράγγια που σου κόβουν την ανάσα… Μεγάλο μέρος του φετινού καλοκαιριού λοιπόν, αποφασίσαμε να το αφιερώσουμε διαδικτυακά στις εξορμήσεις που έχουμε ήδη κάνει και που θα κάνουμε στα ψηλότερα ελληνικά βουνά. Θα είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής αλλά και τα μονοπάτια που σε οδηγούν με ασφάλεια στις κορυφές. Κι επειδή κάθε εποχή προσφέρει διαφορετικές εικόνες για κάθε τοποθεσία, μία και μόνο εξόρμηση ποτέ δεν είναι αρκετή. Έχουμε ανεβεί ήδη δύο φορές μέχρι την κορυφή του Γράμμου, μία φορά μέχρι την κορυφή του Σμόλικα και μία φορά φτάσαμε ως τις παρυφές της Τύμφης ενώ πολύ σύντομα θα ανεβούμε και στην κορυφή. Οι τακτικοί αναγνώστες της σελίδας μας θα έχετε πάρει ήδη και μία καλή γεύση από τα δύο αφιερώματα που έχουμε δημοσιεύσει για τον Όλυμπο, τα οποία θα έχουν και συνέχεια, κοντά στο Σεπτέμβρη. Ο φετινός μας στόχος είναι να συμπληρώσουμε το ψηφιδωτό της Cyberότσαρκας με εικόνες των πέντε από τα έξι ψηλότερα βουνά του σχετικού καταλόγου, πλην της Γκιώνας που βρίσκεται υψομετρικά στην πέμπτη θέση και είναι το ψηλότερο βουνό της Νότιας Ελλάδας. Ίσως στο μέλλον ταξιδέψουμε και ως εκεί. Η σχετική λοιπόν λίστα θα συμπληρωθεί για τη σελίδα μας και με μία εξόρμηση μέχρι την κορυφή του Καϊμακτσαλάν, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Είναι η ψηλότερη κορυφή στη Δυτική Μακεδονία (ανήκει στους νομούς Φλώρινας και Πέλλας) και το βουνό είναι γνωστό στους περισσότερους για το χιονοδρομικό κέντρο που επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι.

 

xartis smolikas grammos tymfi_gamila

 

Στο "δικό μας" βουνό, τον Γράμμο, ανηφορίσαμε δις ως τη Γκιστόβα, την ψηλότερη αλπική λίμνη στην Ελλάδα, απομεινάρι της εποχής των παγετώνων. Περάσαμε από τη Γράμμουστα και περιπλανηθήκαμε στις πηγές του Αλιάκμονα, εκεί όπου το χιόνι σκεπάζει τις πλαγιές του βουνού σχεδόν όλο το χρόνο και δίνει ζωή στο πέρασμά του, σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία. Για να φτάσουμε στην κορυφή χρειάστηκε στη δεύτερη εξόρμηση να μπούμε σε αλβανικό έδαφος και ήταν η πρώτη φορά που η Cyberότσαρκα "βγήκε" στο εξωτερικό. Μέσα στο καλοκαίρι, σχεδιάζουμε μία ξεχωριστή ανάβαση, σε αυτά τα υψώματα του Γράμμου όπου παίχτηκε το δραματικό θέατρο του εμφυλίου πολέμου και ακόμη και σήμερα, εξήντα και πλέον χρόνια μετά, υπάρχουν διάσπαρτοι στις πλαγιές αψευδείς μάρτυρες της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε πάνω στο βουνό.

 

grammos_2 gistova grammos_1 grammos_3

 

Η πρώτη ανάβαση στον Σμόλικα, τον ήρεμο γίγαντα της Ελλάδας, έγινε προ διμήνου από την συντομότερη διαδρομή και ήδη προγραμματίζουμε τη δεύτερη από διαφορετική αφετηρία καθώς οι εικόνες που σου προσφέρει το βουνό είναι ανεξάντλητες. Ανεβαίνοντας στην κορυφή θαυμάσαμε και το βορειοανατολικό ανάπτυγμα της Τύμφης, του ωραιότερου ίσως βουνού της πατρίδας μας, που στέκει επιβλητικό και άγριο, ακριβώς απέναντι από τον Γεροσμόλικα, ως το αντίπαλο δέος. Η κορυφή της Τύμφης (Γκαμήλα), αφιλόξενη με την πρώτη μακρινή ματιά, έχει ήδη μπει κι αυτή στο άμεσο πρόγραμμα των εξορμήσεών μας. Στην πρώτη αναγνωριστική τσάρκα που κάναμε στην περιοχή, φτάσαμε μέχρι το μικρό Πάπιγκο, την συνηθέστερη αφετηρία των ορειβατών της περιοχής, και το βλέμμα μας ταξίδεψε στο φαράγγι του Βίκου, στα νερά του Βοϊδομάτη, στα θρυλικά Ζαγοροχώρια και στους πύργους της Αστράκας, τους αιώνιους φρουρούς των μυστικών της Γκαμήλας...

 

smolikas_4 smolikas_2 smolikas_3 smolikas_1

 

tymfi_gamila_1 tymfi_gamila_astraka papigo faraggi_vikou

 

Κάθε ορεινή εξόρμηση είναι διαφορετική όπως διαφορετικές είναι για τον καθένα και οι σκέψεις που γεννώνται όταν αντιλαμβάνεσαι πόσο μεγαλειώδης είναι η φύση και πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος μπροστά της. Οι εικόνες μοιάζουν εξωπραγματικές κι ένας καινούριος κόσμος ξεδιπλώνεται μέσα στον γνώριμο κόσμο μας... Γαλήνιος και συνάμα άγριος, φιλόξενος και τραχύς, απέραντος και σιωπηλός, κι όμως γίνεται η αφορμή για πρωτόγνωρα συναισθήματα και ατέλειωτες συζητήσεις. Η κατάκτηση οποιασδήποτε κορυφής είναι δύσκολη και κουραστική υπόθεση, ειδικά για όλους εμάς τους ερασιτέχνες ορειβάτες που ως μοναδικό κίνητρο έχουμε τη γνωριμία με τα φανερά μυστικά των φυσικών μνημείων της ελληνικής υπαίθρου. Είναι ένας στόχος όμως που σου δίνει και μαθήματα ζωής καθώς όταν τον πετύχεις, βάζεις πλώρη για τον επόμενο. Και αυτό ισχύει κυριολεκτικά και μεταφορικά. Γι’ αυτό λοιπόν, για φέτος το καλοκαίρι, σας προσκαλούμε μαζί μας…

 

Πάρτε τα βουνά! Υπάρχει λόγος…

 

 

Τα έξι ψηλότερα βουνά της Ελλάδας:

Όλυμπος 2918 μ.

Σμόλικας 2631μ.

Καϊμακτσαλάν 2524 μ.

Γράμμος 2521 μ.

Γκιώνα 2510 μ.

Τύμφη 2497 μ.