Παρουσίαση βιβλίου (Δαμασκηνιά)

28 Μάρτιος 2012.

parousiasi_bibliou_damaskinia_vintelousti

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012 στην ειδική αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ορεστίδος, η εκδήλωση για το βιβλίο "Δαμασκηνιά (Βιντελούστι) της Δυτικής Μακεδονίας στο χώρο και στο χρόνο", που συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη, οι εκδόσεις Ερωδιός και η ιστοσελίδα μας...
Την εκδήλωση που έγινε παρουσία δεκάδων συμπολιτών μας, άνοιξε η κυρία Άννα Κουτλεμάνη Ζάρμπου, Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας – Αθλητισμού – Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ορεστίδος, τμήμα του οποίου τμήμα είναι και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία και καλωσόρισε τους συγγραφείς του βιβλίου και τους παρευρισκομένους. Πρώτος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Γρηγόρης Τούλιας, ως εκπρόσωπος της ιστοσελίδας μας, ο οποίος μίλησε για τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία στους νέους και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν για την προσέγγιση της τοπικής μας παράδοσης.

parousiasi_bibliou_damaskinia_1 damaskinia_vintelousti parousiasi_bibliou_damaskinia_7

Το λόγο έπειτα πήρε η φιλόλογος κυρία Μελίκα Σανταλίδου, η οποία προλόγισε το βιβλίο και αναφέρθηκε και σε θέματα τοπικής ιστορίας. Η παρουσίαση συνεχίστηκε με τις ομιλίες της κυρίας Αριάδνης Αντωνιάδου και του κυρίου Στέργιου Ζήκα, δύο εκ των τριών συγγραφέων του βιβλίου, οι οποίοι μέσα από την ιστορία ενός χωριού, της Δαμασκηνιάς, έφεραν στο φως της δημοσιότητας άγνωστες πηγές και στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του Άργους Ορεστικού, για την περίοδο από τον 16ο μέχρι και το τέλος του 20ού αιώνα. Ο κύριος Σάκης Γκέκας, ο τρίτος από τους συγγραφείς του βιβλίου, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση καθώς μένει μόνιμα στο εξωτερικό.

parousiasi_bibliou_damaskinia_6 parousiasi_bibliou_damaskinia_3 parousiasi_bibliou_damaskinia_5

parousiasi_bibliou_damaskinia_8 parousiasi_bibliou_damaskinia_4 parousiasi_bibliou_damaskinia_2

Με την παρουσίαση του βιβλίου ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Ορεστίδος για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Άργους Ορεστικού από τον τουρκικό ζυγό (1912-2012). Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν εντός του έτους με ημερίδες για θέματα σχετικά με την ιστορία της περιοχής, την κοινωνία και τον πολιτισμό.