Απολιθωμένο Δάσος
Το κακό είναι πως η διαμάχη για την "ιδιοκτησία" συνεχίστηκε και συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Η απόφαση που πάρθηκε τότε από την Κυβέρνηση: παράλληλη ανάπτυξη, μοίρασμα δηλαδή. Μουσείο στην Κοινότητα Νοστίμου, περιπατητικοί διάδρομοι στην Κοινότητα Ασπροκκλησιάς.
"Δίκαια" πράγματα, λες και ενδιαφέρει τον επισκέπτη που θα είναι τι, και ποιος θα γράφεται πρώτος.
Έρχεται ο "Καποδίστριας" και πλέον τα δυο χωριά ανήκουν σε ένα δήμο, τον δήμο Ορεστίδος. Το Μουσείο του Νοστίμου εγκαινιάζεται εν έτει 2002, πάρα πολύ ωραία, όπως και θα 'πρεπε να γίνει. Στους περιπατητικούς διαδρόμους της Ασπροκκλησιάς έχει χαραχτεί διαδρομή, έχουν γίνει τρία τέσσερα παγκάκια, φράκτης στους διαδρόμους, WC και ένα κτήριο που θα εξυπηρετούσε τους επισκέπτες. Όλα αυτά έχουν τελειώσει γύρω στο 1999 με 2000. Ως εδώ όλα πάρα πολύ ωραία, βέβαια εγκαίνια δεν γίνανε ποτέ.
Για να έρθουμε στο σήμερα, το Μουσείο του Νοστίμου λειτουργεί. Είναι γνωστό σε ξενοδόχους, σε ταξιδιωτικά πρακτορεία, σε τουριστικές και ταξιδιωτικές ιστοσελίδες, έντυπα, και όχι μόνον, πολύ ωραία. Υπάρχει επισκεψιμότητα θα μπορούσαμε να πούμε ικανοποιητική, σύμφωνα με συζητήσεις με τον φίλο - φύλακα - ξεναγό.
Σε αντίθεση όμως, οι περιπατητικοί διάδρομοι έχουν μείνει στο 2000. Ευθύνες πολλές και από πολλούς. Πρώτοι και καλύτεροι εμείς οι κάτοικοι της Ασπροκκλησιάς που εδώ και 11 χρόνια μένουμε πάντα σε μια απλή υπενθύμιση της πονεμένης αυτής υπόθεσης στους εκάστοτε άρχοντες του τόπου είτε αυτοί είναι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες και τώρα πλέον αντιπεριφερειάρχες.
Όχι κύριε δήμαρχε δεν είσαι κουρασμένος από αυτήν την υπόθεση. Τώρα πρέπει να ασχοληθείς και να κουραστείς. Δεν κουράστηκε κανείς από αυτήν την υπόθεση ακόμη. Γίνε ο πρώτος!
Δεν είναι κάτι απλό και αμελητέο, είναι κάτι που θα δώσει πνοή στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και στην πρωτεύουσα του δήμου.
Δεν αρκούν οι παραπλανητικές πινακίδες των προηγούμενων αρχών του δήμου (προσποιηθείτε τους επισκέπτες και ακολουθείστε τις πινακίδες για να βρείτε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, για να καταλάβετε ότι σε υποχρεώνουν να περάσεις σχεδόν από όλη την πόλη του Άργους για να φτάσεις στον προορισμό σου). Σχεδόν ποτέ δεν σε στέλνουν από την συντομότερη ή ευκολότερη διαδρομή. Ο επισκέπτης δεν χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί για να σταματήσει και να του προσφέρεις τις διάφορες υπηρεσίες, πρέπει να περάσει ευχάριστα την ώρα του και να σταματήσει, αλλιώς ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του και το κυριότερο δυσφημεί τον τόπο.
Δεν αρκεί το Μουσείο του Νοστίμου για να κουράσει ευχάριστα τον επισκέπτη. Πάρτε το χαμπάρι, ο τουρίστας της δυτικής Μακεδονίας, στα όρια του Καποδιστριακού δήμου Ορεστίδος, χρειάζεται μόλις μια με δυο ώρες για να τελειώσει την επίσκεψή του. Σε αυτόν το χρόνο ούτε διψάει, ούτε πεινάει, ούτε ανθρώπινες ανάγκες τον αναγκάζουνε να σταματήσει, όχι μόνο στα πάραπάνω χωριά αλλά και στο ίδιο το Άργος.
Δεν είναι δικαιολογία ότι ευθύνεται ένας καθηγητής, δεν μπορεί να κάνει κουμάντο ό,τι μέσα και αν χρησιμοποιεί. Αν φταίει όντως αυτός να φύγει να πάει αλλού και να φέρετε έναν άλλον. Εκτός και αν τον κρατάμε για να έχουμε δικαιολογία.
Να βάλουμε μπρος σήμερα, όλοι, κουρασμένοι ή όχι, πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό. Είναι ήδη αργά, μην χαθεί και άλλος χρόνος.
Και εσείς κύριε δήμαρχε που η κούρασή σας είναι μονόπλευρη (μόλις χθες ασχοληθήκατε με το Μουσείο απολιθωμένου δάσους) ασχοληθείτε και με τους περιπατητικούς διαδρόμους, πραγματικά είναι από τα λίγα μέσα ανάπτυξης που έχουν μείνει. Αξιοποιήστε επιτέλους ένα δώρο της φύσης, μην το αφήνετε να γίνει έρμαιο κανενός.
Δεν πρέπει να περιμένουμε πότε θα υπάρχουν λεφτά για να ενδιαφερθούν διάφοροι, που όταν δεν υπάρχουν κονδύλια αδιαφορούν επιδεικτικά. Και δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σας ενδιαφέρουν και οι υπόλοιπες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος όπως η Διοκλητιανούπολη, τα Όντρια και ό,τι άλλο θα μπορέσει να προσελκύσει επισκέπτες.
Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες για να δείτε την κατάντια του χώρου των περιπατητικών διαδρόμων και των εγκαταστάσεων μετά την πλήρη εγκατάλειψη εδώ και μια δεκαετία. Εικόνες απολιθωμάτων δεν έχω προσθέσει γιατί υποτίθεται ότι βρίσκονται σκεπασμένα από το χώμα για ασφάλεια. Αλλά παρόλα αυτά, ο χώρος έχει λεηλατηθεί πολλές φορές, έχουν γίνει ακόμη και κλοπές απολιθωμάτων. Αυτό δεν έχει απασχολήσει τις αρχές, άσε που δεν μπορεί να βεβαιωθεί από πουθενά, γιατί απλά δεν έχει γίνει πότε καταγραφή ή αν έχει γίνει αυτή βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι ενός γραφείου που δεν ενδιαφέρει μάλλον κανέναν (αν δεν ξέρεις τι έχεις, πως θα ξέρεις αν λείπει κάτι;).
Να προσθέσω πως ο χώρος είναι ανοικτός για τους επισκέπτες, η πρόσβαση γίνεται από έναν πρόχειρα χαραγμένο δρόμο μιας και δεν έχει γίνει μελέτη, απλά περίσσευαν λεφτά από άλλο έργο και έγινε η διάνοιξή του, γι’ αυτό και η κατάντια που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Θαυμάστε και την χωματερή που δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι.
Κι επειδή κουράστηκα (μπορώ να γράφω ώρες για το θέμα αυτό), εσείς κύριοι στο Νόστιμο καταλάβετε ότι μόνο η παράλληλη ανάπτυξη θα φέρει όφελος και στα δυο χωριά, μην νομίζετε ότι η μη αναφορά του ονόματος της Ασπροκκλησιάς (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) θα φέρει κανένα κέρδος στον τόπο σας, όπως δεν έχετε κερδίσει τίποτε σπουδαίο την δεκαετία αυτή, που έχει πάει χαμένη για όλους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι προσπαθείτε περισσότερο από εμάς, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα καταφέρετε και την αποκλειστικότητα, αυτό δεν θα γίνει ποτέ, να είστε σίγουροι.
Ελάτε να αγωνιστούμε από κοινού μιας και η μονόπλευρη ανάπτυξη έχει αποδειχτεί ουσιαστικά άχρηστη. Με αυτούς τους ρυθμούς δεν πρόκειται να ανοίξουν θέσεις εργασίας, κάθε χρόνο μετράμε απώλειες, ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν να υπάρχουν πραγματικά τα δυο χωριά είναι η ολοκληρωμένη προώθηση του σπάνιου αυτού φαινομένου που μας έκανε δώρο η φύση.
*ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣEI*
* Αναδημοσίευση από το blog: ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ
Η αναδημοσίευση του θέματος από την σελίδα μας έγινε διότι το Γεωπάρκο Ασπροκκλησιάς αφορά άμεσα τον δήμο μας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις του συντάκτη, καταγράφουμε όμως την αγωνία του για ένα ζήτημα που η σελίδα μας έθιξε πριν από περίπου δύο χρόνια και πρέπει να μας προβληματίσει όλους.