Καλό Χειμώνα!

31 Αύγουστος 2009.

3d_logo_

Αύγουστος... Μήνας διακοπών, μήνας χαλάρωσης για τους περισσότερους.

Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει σε αυτόν τον κανόνα η

Cyberότσαρκα, που φρόντισε όμως, τις μέρες που πέρασαν, να γεμίσει τις

διαδικτυακές μπαταρίες της, για τον χειμώνα που έρχεται.

Ένας χειμώνας που προβλέπεται δύσκολος...

 

Ο Αύγουστος όμως, ήταν μήνας διακοπών αποκλειστικά για την ιστοσελίδα μας και όχι για τις εξορμήσεις μας. Εξορμήσεις που δεν ήταν λίγες, τις μέρες που πέρασαν, και που έρχονται να συμπληρώσουν αυτές που περιμένουν καιρό για να πάρουν σειρά και να δημοσιευθούν.

Νέα μέλη προστέθηκαν στην παρέα μας, καινούργιες τοποθεσίες επισκεφθήκαμε και ακόμα περισσότερα μυστικά του τόπου μας ανακαλύψαμε. Μυστικά τα οποία καταγράψαμε και στους επόμενους μήνες, θα προβάλλουμε όσα μπορέσουμε....

Μία σύντομη αναδρομή λοιπόν, σε κάποιες από τις εξορμήσεις του καλοκαιριού που μας αποχαιρετάει, θα μας βάλει στο κλίμα...

 

Πήγαμε μέχρι το Δισπηλιό όπου συναντήσαμε τον καθηγητή προϊστορικής αρχαιολογίας κ. Χουρμουζιάδη Γεώργιο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι μας είπαν πολύ σημαντικά πράγματα για τον λιμναίο οικισμό που για πρώτη φορά θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας.

Στην Παραβέλα, λίγο έξω από το Άργος Ορεστικό, μας υποδέχτηκε ο επίκουρος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας κ. Δαμάσκος Δημήτριος και μας ενημέρωσε για τον λόγο των ανασκαφών του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων στον δήμο μας και που αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, τότε θα πρέπει να ξαναγραφούν κάποια πράγματα για την ιστορία της περιοχής μας.

 

dispilio_1 dispilio_2 paravela_1 paravela_2

 

Ανεβήκαμε στην παλιά Κοτύλη, ένα χωριό όπου ελάχιστα ερείπια πλέον, θυμίζουν, ότι κάποτε εκεί ζούσαν άνθρωποι και αναρριχηθήκαμε στον Χάρο, ένα από τα ιστορικότερα μέρη του Γράμμου.

Φτάσαμε μέχρι τη Ζέρμα του νομού Ιωαννίνων και ταξιδέψαμε γι’ ακόμη μία φορά στο χρόνο, καθώς περιηγηθήκαμε στα χορταριασμένα μονοπάτια ενός χωριού που εγκαταλείφθηκε πριν από 30 περίπου χρόνια λόγω φυσικών μεταβολών.

 

palia_kotylh xaros zerma gefyri_plagias

 

Ανηφορίσαμε μέχρι το Παλιοκλήσι για να θαυμάσουμε από ψηλά τις ομορφιές της περιοχής μας κι ανακαλύψαμε ξεχασμένα ερείπια και ίχνη από κυνηγούς θησαυρού.

Μαυρίσαν τα ρούχα μας στην Χαραυγή και τον Κλείτο, λίγο μετά την Κοζάνη.

Δύο χωριά που πλήρωσαν και πληρώνουν το τίμημα της εξέλιξης και της ανάπτυξης, όμως  δυστυχώς, δεν είναι τα μόνα στην περιοχή.

 

palioklisi_1 palioklisi_2 xaraygi_2 xaraygi_1

 

Οι σπηλαιοαναζητήσεις και οι πάντα επικίνδυνες σπηλαιοεξερευνήσεις, ένα από τα αγαπημένα μας θέματα, συνεχίζονται... Ήδη ετοιμάζονται τα τελευταία άρθρα για τα γνωστά μας σπήλαια του Καστανοφύτου και του Βλάχου, στα οποία είχαμε την χαρά να έχουμε στη συντροφιά μας ανθρώπους της σπηλαιολογικής εταιρείας που με την εμπειρία τους και τη γνώση τους, μας προσέφεραν πολύτιμες συμβουλές, τόσο για την ασφάλεια τη δική μας όσο και για την προστασία των σπηλαίων. Εντοπίσαμε τη σπηλιά του άγρυπνου βατράχου κοντά στα Όντρια, μπήκαμε στη σπηλιά της Δαμασκηνιάς, ενώ αυτές τις μέρες, σε συνεργασία με το Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών Καστοριάς, θα μπούμε στη σπηλιά της Τσούκας.

 

kastanofyto spilaio ferpaki_damaskinia kastanofyto_eksodos

 

Η σειρά των άρθρων για την Βυζαντινή Καστοριά και τις περιώνυμες εκκλησίες της συνεχίζεται... Για τους λάτρεις των αριθμών, οι βυζαντινές εκκλησίες που σώζονται σήμερα, στην αρχόντισσα της Μακεδονίας, δεν φαίνεται να είναι πάνω από 60.

Το οδοιπορικό στα ίχνη του Παύλου Μελά πλησιάζει στο τέλος του και πολύ σύντομα θα αναρτηθεί στη σελίδα μας, το πρώτο άρθρο που θα μας μεταφέρει στους σταθμούς του Μίκη Ζέζα, που ο θάνατός του, σηματοδότησε την αρχή του τέλους για την υποδούλωση της Μακεδονίας.

 

kastoria_1 kastoria_2 melas_2 melas_1

 

Εκπλήξεις αναμένονται και από την Cyberότσαρκα Θεσσαλονίκης καθώς η ομάδα έχει πλαισιωθεί με νέα πρόσωπα, έτοιμα για μοναδικές εξορμήσεις στα άδυτα της συμπρωτεύουσας.

Αυτά και άλλα πολλά, μυστικά του τόπου μας, σύντομα στη σελίδα μας...

 

 

Τα υπόλοιπα επί της οθόνης...

 

Καλό χειμώνα σε όλους!

 

Cyberότσαρκα 2009-2010