Όταν η τέχνη διδάσκει ιστορία...

04 Απρίλιος 2009.

limnaios_oikismos

 

Εδώ και μερικούς μήνες, στο κτίριο της Νομαρχίας Καστοριάς, φιλοξενείται η έκθεση των έργων του κ. Νίκου Πιστικού, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του, με την σύγχρονη ιστορία της πόλης. Ο κ. Πιστικός, συνταξιούχος κουρέας σήμερα, αγάπησε τον τόπο του, όσο λίγοι. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του, στο να κατασκευάζει πιστά αντίγραφα των μνημείων της Καστοριάς και όχι μόνο, με έναν τρόπο μοναδικό, διαχρονικό, αξεπέραστο.

 

ek8esi_ergwn_nikou_pistikou_3 ek8esi_ergwn_nikou_pistikou_2

 

Στα έργα του, που έχουν ως πρώτη ύλη κυρίως το ξύλο, ζωντανεύει η ιστορία αιώνων, αυτής της πόλης. Αρχοντικά που δεν υπάρχουν σήμερα, μνημεία της βυζαντινής εποχής, παραδοσιακές βάρκες, τζαμιά, ακόμη και ο λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού, είναι κάποια από τα έργα του κ. Πιστικού, που έχουν ήδη αποκτήσει μουσειακό χαρακτήρα και πολύ σύντομα, εφόσον υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των αρχόντων της περιοχής μας, θα στεγαστούν σε δική τους ξεχωριστή, ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της νομαρχίας, όπου θα εκτίθενται μόνιμα και θα μπορεί να τα δει και να τα θαυμάσει ο καθένας.

 

ek8esi_ergwn_nikou_pistikou_7 ek8esi_ergwn_nikou_pistikou_1

 

ek8esi_ergwn_nikou_pistikou_4 ek8esi_ergwn_nikou_pistikou_5

 

Η έκθεση των έργων του κ. Πιστικού λειτουργεί τα πρωινά, βρίσκεται στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καστοριάς, στο ισόγειο, και είναι άγνωστο μέχρι πότε θα διαρκέσει. Η είσοδος είναι ελεύθερη και φυσικά τα έργα δεν είναι προς πώληση.

 

ek8esi_ergwn_nikou_pistikou_6 ek8esi_ergwn_nikou_pistikou_8

 

ek8esi_ergwn_nikou_pistikou

 

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Πιστικό για τον χρόνο που μας αφιέρωσε και που μας επέτρεψε να αποθανατίσουμε τις μακέτες. Ανανεώσαμε τη συνάντησή μας για τις προσεχείς ημέρες, για να μας μιλήσει περισσότερο για τη δουλειά του και για να αποτυπώσουμε ολόκληρο το έργο του.

Πάνω απ’ όλα όμως να τον ευχαριστήσουμε για την αθόρυβη αλλά ουσιαστική προσφορά του σε αυτόν τον τόπο, με την ευχή οι υποσχέσεις της πολιτείας να μετουσιαστούν πολύ σύντομα σε πράξη.