Χωριά Φαντάσματα No1 - Άνω Κρανιώνα Καστοριάς

12 Ιούνιος 2009.

kra1

Χρόνος: "η ακαθόριστη κίνηση της ύπαρξης και των γεγονότων στο παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον, θεωρούμενη ως σύνολο"

Μέσα στην εξέλιξη των κοινωνιών και των πόλεων, η επιρροή του χρόνου στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή ακόμη και από κάποιον αιωνόβιο...
Τι γίνεται όμως όταν ο χρόνος παγώνει;
Όταν ξαφνικά ένα πρωί, το περιβάλλον αυτό σταματά να επηρεάζεται από τον άνθρωπο και μέσα στα βάθη των δεκαετιών εξακολουθεί να παραμένει ανέγγιχτο;

ano_kraniona ano_kraniona_10

Κάτι τέτοιο λοιπόν συνέβη στο χωριό Κρανιώνα του δήμου Κορεστείων Καστοριάς. Το σχεδιάζαμε από καιρό και τελικά επισκεφθήκαμε το χωριό, στα τέλη του 2008. Είχαμε ακούσει διάφορα αλλά τελικά αυτό που αντικρίσαμε ήταν κάτι το πραγματικά κινηματογραφικό*.

ano_kraniona_15 ano_kraniona_18 ano_kraniona_9

Τα παλιά πλίθινα σπίτια του χωριού, άλλα μισογκρεμισμένα και άλλα σε καλύτερη κατάσταση, είναι παρατημένα εδώ και δεκαετίες χωρίς να έχουν επηρεαστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα, παρά μόνον από τα στοιχεία της φύσης και την φθορά του χρόνου. Το ότι τα χωριά ερημώνουν είναι κάτι το οποίο αποτελεί γεγονός στις μέρες μας και παίρνει μάλιστα ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η Άνω Κρανιώνα όμως δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή των χωριών που πληρώνουν το τίμημα της αστυφιλίας. Και αυτό είναι προφανές καθώς όλα τα σπίτια είναι το ίδιο ερειπωμένα και φαίνεται πως εγκαταλήφθηκαν ξαφνικά καθώς κανένα από αυτά δεν είναι έστω και λίγο, πιο "ανακαινισμένο" από τα υπόλοιπα.

ano_kraniona_8 ano_kraniona_7 ano_kraniona_19

Η Άνω Κρανιώνα ερήμωσε μαζικά πριν από 60 περίπου χρόνια. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού το εγκατέλειψαν την ίδια χρονική περίοδο για εθνικούς-πολιτικούς-θρησκευτικούς λόγους τους οποίους δεν είμαστε οι ειδικοί για να αναλύσουμε.
Το εσωτερικό των σπιτιών, μας έφερε σε μία περίεργη επαφή με τους πάλαι ποτέ
ενοίκους, οι οποίοι φαίνεται να είχαν μία άκρως φυσιολογική για την εποχή ζωή.

ano_kraniona_22 ano_kraniona_1 ano_kraniona_3 ano_kraniona_5

Τζάκια, στάβλοι, σκαλιά, περβάζια, μέχρι και οικιακά είδη όπως πιάτα και φάρμακα, σκονίζονται παρατημένα εδώ και τόσα χρόνια και σε φέρνουν σε μία ιδιαίτερη επαφή με το παρελθόν. Ίσως αυτό να είναι που μας έκανε και την μεγαλύτερη εντύπωση στην Άνω Κρανιώνα, η τόσο άμεση επαφή με το παρελθόν που δύσκολα θα την νιώσεις με την επίσκεψη σε κάποιο μουσείο ή με την παρατήρηση μίας παλιάς φωτογραφίας.

ano_kraniona_16 ano_kraniona_2 ano_kraniona_17 ano_kraniona_4

Η εκκλησία του χωριού, μας τράβηξε την προσοχή, καθώς εκτός του ότι είναι το πιο καλοδιατηρημένο κτίσμα, έχει και μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με ένα αυστηρό ύφος. Το καμπαναριό είναι προσβάσιμο και μπορεί να προσφέρει μία πιο πανοραμική εικόνα της ανατολικής πλευράς του χωριού.

ano_kraniona_21 ano_kraniona_11 ano_kraniona_6

Οι "απρόσκλητοι επισκέπτες" της cyberότσαρκας φαίνεται πως τάραξαν για λίγο, την ηρεμία ενός "νεκρού" χωριού, που βρίσκεται σε αποσύνθεση και προσφέρει αξέχαστες εικόνες.
Είναι και αυτό ένα από τα χωριά - φαντάσματα της περιοχής μας, που θα γνωρίσουμε σύντομα, μέσα από την σελίδα μας...

ano_kraniona_12 ano_kraniona_14 xartis_ano_kraniona


*Στο χωριό έγιναν κάποια από τα γυρίσματα της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη "Ψυχή Βαθιά" που εκτυλίσσεται στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και μέσα στο 2009 θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες.

 

Επιμέλεια: toulias

Εξόρμησαν-Συνεργάστηκαν: psilos, Stergios, amorameho, ioannis, nio, toulias, garavelas