Σπήλαιο Πέτρας

09 Νοέμβριος 2009.

petracv_19

 

Η περιοχή Πέτρα είναι γνωστή σε πολλούς και αυτό γιατί βρίσκεται λίγο πιο έξω από την κεντρική είσοδο της πόλης της Καστοριάς, επάνω στον κεντρικό δρόμο, μετά το Δισπηλιό. Φαντάστηκε όμως κανείς ότι κάτω από τα πόδια του, τρία χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά, υπάρχει ένα στολίδι της φύσης; Το πεδίο της αναζήτησής μας, με βάση τις πληροφορίες που είχαμε για το σπήλαιο της Πέτρας, ήταν πίσω από ένα μικρό λοφάκι που βρίσκεται δίπλα στον δρόμο και προς την μεριά της λίμνης.

 

petra petra_1 petracv_18

Αριστερά: Η περιοχή της Πέτρας όπως φαίνεται από την απέναντι όχθη της λίμνης.

Κέντρο: Ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στην Καστοριά, στο ύψος της Πέτρας.

Δεξιά: Η αναζήτηση μας ξεκίνησε...

 

Πάνω στο ύψωμα αυτό εντοπίσαμε ένα εκκλησάκι που χτίσθηκε πιθανότατα λόγω κάποιου τροχαίου, σε εκείνο το σημείο. Το εκκλησάκι με μία πρώτη ματιά φαίνεται πέτρινο, όταν όμως το πλησιάσαμε και το παρατηρήσαμε από κοντά, συνειδητοποιήσαμε πως το δομικό του υλικό, ήταν σταλακτίτες! Το θέαμα αυτό αφενός επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαμε, για πιθανό σπήλαιο και έκανε την αναζήτηση μας πιο συγκεκριμένη, αφετέρου μας έβαλε σε σκέψεις για την κακουργηματική επέμβαση κάποιων στο φυσικό περιβάλλον του σπηλαίου. Σίγουρα, σε αρκετές περιπτώσεις, τέτοιου είδους καταστροφές λαμβάνουν χώρα λόγω άγνοιας και χωρίς να υπάρχει κακή πρόθεση. Δεν παύει όμως έστω και έτσι να αποτελεί ένα δυσάρεστο γεγονός*...

 

stonecave stonecave_3 stonecave_2

 

Συνεχίζοντας με κατεύθυνση προς την λίμνη συναντήσαμε μία περίεργη οριζόντια κοιλότητα του εδάφους με κύριο χαρακτηριστικό τα μεγάλα βράχια. Εκεί, πίσω από κάτι φυλλωσιές, βρίσκεται η είσοδος του σπηλαίου. Σε δεύτερη εξόρμησή μας στο σπήλαιο, που πραγματοποιήθηκε με κλιμάκιο της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε.), οι γεωλόγοι της παρέας, συμπέραναν πως στην τοποθεσία λειτουργούσε παλιά λατομείο και πως η είσοδος του σπηλαίου, ήρθε στο φως λόγω των εκσκαφών του λατομείου. Παλιότερα το σπήλαιο ήταν "τυφλό".

 

petracv_14 petracv_2 petracv_12

 

Το σπήλαιο αποτελείται ουσιαστικά από διακλαδιζόμενους στενούς διαδρόμους και, όπως μας λένε τα παιδιά της Ε.Σ.Ε., η έντονη σταγονοροή στο εσωτερικό του, μαρτυρά πως πρόκειται για ένα νεαρό σπήλαιο. Εντοπίσθηκαν αρκετά οστά ζώων αλλά και γουανό (κόπρανα νυχτερίδας). Οι καταστροφές που έχουν προκληθεί στο πλούσιο σταλακτιτικό υλικό του σπηλαίου είναι εμφανείς.

 

petracv_15 petracv_16 petracv

 

Στην πρώτη μας εξόρμηση με το Εθελοντικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Τ.Α.Κ.) Καστοριάς είχαμε μία πρώτη επαφή με το σπήλαιο που βρίσκεται στο "κεντρικό" αυτό σημείο του νομού μας. Στην δεύτερη εξόρμηση με το Ε.Τ.Α.Κ. αλλά και την Ε.Σ.Ε. αυτήν την φορά, το σπήλαιο εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε.

 

petracv_3 petracv_17 petracv_5 petracv_8

 

petracv_4 petracv_7 petracv_11 petracv_9

 

Η πλήρης και λεπτομερής χαρτογράφηση, όσο το δυνατόν περισσότερων σπηλαίων είναι ένας από τους απώτερους στόχους της ελληνικής σπηλαιολογίας και είναι μία δουλειά δύσκολη και χρονοβόρα. Πλέον, το σπήλαιο της Πέτρας, ανήκει και αυτό με την σειρά του στο "club" των σπηλαίων που έχουν χαρτογραφηθεί πλήρως!

 

xartis_spilia_petras petracavejpg

Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΕΣΕ-ΤοΤΒΕ με επιμέλεια του Ηρακλή Καλογερόπουλου.

 

 

*Και εδώ ας πάρουμε αφορμή για να θίξουμε γενικότερα το θέμα της καταστροφής του περιβάλλοντος. Ένα πραγματικά δυσάρεστο και αδικαιολόγητο γεγονός, καθώς η άγνοια μπορεί να συγχωρείται αλλά η αλητεία όχι! Η κατάσταση στην περιοχή που επισκεφθήκαμε δίπλα από την λίμνη ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Αμέτρητα σκουπίδια που εναποτίθενται ΜΑΖΙΚΑ από κάποιους στην περιοχή. Καταστρέφουν, εκτός από το πανέμορφο τοπίο, με την λίμνη μας στο βάθος, το περιβάλλον με μεγάλους όγκους πλαστικού. Αν κάποιος τύχει ποτέ και βρεθεί στο σημείο (δεν είναι ορατό από τον δρόμο) θα καταλάβει ότι δεν υπερβάλλουμε καθόλου και ότι η κατάσταση είναι για κλάματα... Μπράβο μας... Γεννηθήκαμε σε έναν τόπο ονειρεμένο και αντί να το εκτιμήσουμε, βλέπουμε μόνο τον εαυτό μας. Όταν οι συνειδήσεις πάνε βόλτα τότε και η αγάπη προς το περιβάλλον είναι ανύπαρκτη. Αγάπη όμως, προς το περιβάλλον, είναι πρώτα απ'όλα ο σεβασμός προς τους άλλους. Σκεφτείτε ότι επειδή βρέθηκαν ένας-δύο (άντε δέκα το πολύ) αχαρακτήριστοι συμπολίτες μας να πετάξουν τα μπάζα τους εκεί, χάλασαν το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον που μοιράζονται χιλιάδες άνθρωποι. Τόσο καιρό στις περιηγήσεις μας έχουμε δει πολλά. Αυτό ήταν όμως ένα από τα χειρότερα, αν όχι το χειρότερο... Προτιμήσαμε να μην παρουσιάσουμε υλικό από τις εικόνες της ντροπής που αντικρίσαμε (αν και στην 7η κατά σειρά φωτογραφία του παρόντος άρθρου κάτι διακρίνεται) καθώς δεν έχει κάποιο νόημα. Η υποσημείωση αυτή έγινε με σκοπό να ευαισθητοποιήσει έστω και στο ελάχιστο. Μακάρι να το καταφέρει.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Παναγιώτη και τον Τάσο.

Επιμέλεια: toulias

Εξόρμησαν/Συνεργάστηκαν: trimmakos, ismini, herc, konstantina, kalampoukas, tasos, panos, sakis, anastasia, psilos, wimax, nio, toulias