Άι Νικόλας "Κρεμαστός" No1

29 Δεκέμβριος 2008.

xartis_ai_nikolas

 

 

Τον Ιούνιο του 2007 επισκεφθήκαμε τον Άγιο Νικόλαο τον "Κρεμαστό". Οι πληροφορίες μας έλεγαν για ένα εκκλησάκι μέσα σε έναν μεγάλο βράχο που δύσκολα ανεβαίνεις. Ο Αϊ Νικόλας βρίσκεται κοντά στους Αμπελoκήπους Καστοριάς, στο βουνό με το λατομείο.

 

apomakria topothesia1 topothesia

 

Η τοποθεσία είναι πραγματικά υπέροχη! Ειδικά όταν αντικρίσαμε το ξωκλήσι μείναμε άφωνοι… Ίσως χρειάζεται να περιγράψουμε κάτι παραπάνω από αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες. Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι χτισμένο σε μία εσοχή του τεράστιου βράχου. Υπολογίζοντας με το μάτι, ο βράχος έχει ύψος γύρω στα 30-40 μέτρα και το εκκλησάκι είναι κάπου στα μισά του ύψους. Εκθαμβωμένοι από το θέαμα όπως ήμασταν αρχίσαμε την ανάβαση χωρίς να χάσουμε χρόνο.

 

ekklisaki1 anevainontas ekklisaki7 apokatw anevainontas2 apokatw3

 

Aπό τον χώρο με τις ψησταριές όπου παρκάρουν και τα αυτοκίνητα μέχρι να φτάσουμε στον βράχο κάναμε μία ανηφορική αλλά σχετικά σύντομη διαδρομή. Φτάνοντας στον βράχο είδαμε τις σκάλες που οδηγούν στο εκκλησάκι. Πρόκειται για μία παλιά σκάλα που βρίσκεται σχεδόν στον αέρα και η κλίση της -αναγκαστικά- είναι πολύ μεγάλη. Κάποια σκαλοπάτια δεν είναι σε καλή κατάσταση. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιον καλύτερο τρόπο πρόσβασης για εκεί πάνω. Αυτή η σκάλα μια χαρά είναι!

 

skala1 pinakida

 

Ανεβήκαμε την σκάλα με πρoσοχή. Βλέποντας την φωτογραφία ίσως να μην μπορείτε να αντιληφθείτε πλήρως την αδρεναλίνη της ανάβασης, η οποία σε συνδυασμό με αυτό που περιμέναμε να δούμε από επάνω (από την σκάλα δεν βλέπεις κάτι - δεξιά βράχος και αριστερά λαμαρίνα) είχε φτάσει στα ύψη. Φτάσαμε λοιπόν, στην τρύπα όπου είναι χτισμένο το εκκλησάκι και πράγματι μας άρεσε πολύ, όχι μόνο αυτό που βλέπαμε αλλά και αυτά που νοιώσαμε από εκεί πάνω. Αν τύχει και επισκεφθείτε ποτέ το μέρος θα καταλάβετε!

 

esoxivraxou2 esoxivraxou

 

Η θέα από ψηλά...

 

apopanw thea apopanw2

 

Το εκκλησάκι σαν εκκλησάκι είναι φτωχό τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Θαυμαστό είναι πάντως το πως χτίστηκε σε εκείνο το σημείο. Οι πληροφορίες μας λένε πως ζούσε ένας μοναχός εκεί πριν κάποιους αιώνες, ο οποίος έχτισε την εκκλησία και ανεβοκατέβαινε με σκοινιά. Ωραίο μέρος για να μονάσεις!

 

ekklisaki4 ekklisaki3 ekklisaki5

 

Κοιτώντας από το παράθυρο της εκκλησίας... (αν ανοίξεις το παράθυρο και κοιτάξεις προς τα κάτω θα δεις το απόλυτο κενό!)

 

apomesa

 

Η κατάβαση είναι ακόμα πιο επικίνδυνη!

 

katevasma

 

Και μία αναμνηστική φωτογραφία με τον Γρηγόρη και τον Γιάννη.

 

anamnistiki

 

Για να προσθέσετε οποιαδήποτε πληροφορία γνωρίζετε για τον Άγιο Νικόλαο τον "Κρεμαστό" και τις γύρω σπηλιές, ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας.

Επιμέλεια: Παναγούλιας Νίκος, Δεμίρης Στέργιος, Τούλιας Γρηγόρης

Συνεργάστηκαν: psilos, ioannis

Κείμενο: Τούλιας Γρηγόρης

 

Διαβάστε επίσης: Άι Νικόλας ο "Κρεμαστός" Νο2 και Άι Νικόλας ο "Κρεμαστός" 2Β