Η σπηλιά του Παταράγκου

15 Ιούλιος 2009.

pataragkos_cave_

 

Η κορυφή του βράχινου όγκου της χερσονήσου με την επιβλητική θέα, όπου δεσπόζει ο ιερός ναός του αγίου Αθανασίου και ονοματοδωτεί την ευρύτερη περιοχή, ορίστηκε ως ο τόπος συνάντησης των μελών της cyberoτσάρκας και δύο εκ των μελών της oμάδας εθελοντών διασωστών Καστοριάς (Ε.Τ.Α.Κ.). Κοινός στόχος, η εξερεύνηση του σπηλαίου του “Παταράγκου” που φιλοξενεί στα σπλάχνα του το βουνό και αποτελεί την αφώτιστη πλευρά των σπηλαίων της περιοχής καθώς αυτό του "δράκου" που βρίσκεται στον ίδιο όγκο έχει τραβήξει τα φώτα επάνω του.

 

dscn8322 pataragkos_cave_14 pataragkos_cave_31

 

Η συμμαχική αυτή εξόρμηση θα είχε διπλό ενδιαφέρον διότι εκτός από την ιδιαίτερη τοποθεσία όπου βρίσκεται το σπήλαιο, θα ήταν και η πρώτη συγκροτημένη απόπειρα κινηματογράφησης μιας εκ των εξορμήσεων της cyberότσαρκας κάτι το οποίο θα δούμε με τον καιρό.

Τα μέλη της ομάδας διάσωσης θα οδηγούσαν την πορεία προς την είσοδο καθώς στο παρελθόν είχαν εξερευνήσει το συγκεκριμένο σπήλαιο και μπορούσαν να προσεγγίσουν την τοποθεσία του με την πολυάριθμη ομάδα της cyberότσαρκας να ακολουθεί. Το χρονικό της προσέγγισης ξεκίνησε ακολουθώντας ένα μονοπάτι σε μία καθοδική πορεία προς τη μεριά της λίμνης Ορεστιάδας, σχετικά βατό και με αραιή, ξηρή βλάστηση περιμετρικά. Έπειτα από εκατό περίπου μέτρα, τερματίστηκε η εύκολη κατάβαση καθώς το έδαφος άρχισε να γίνεται αφιλόξενο και κακοτράχηλο, καθιστώντας πιο δύσκολη και επικίνδυνη την πορεία αλλά ταυτόχρονα πιο περιπετειώδη και ενδιαφέρουσα.

Η υποψία πληθώρας ερπετών και ιδιαίτερα αυτήν της οχιάς, σε συνδυασμό με το δύσβατο του πεδίου ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το εύμορφο της απόψεως της πόλεως από εκεί.

 

pataragkos_cave_1 pataragkos_cave_9 pataragkos_cave_17

 

Στο σημείο αυτό η ενωμένη πλέον ομάδα διασκορπίστηκε αντιδιαμετρικά του χώρου αναζητώντας την είσοδο του σπηλαίου, κάτι που φάνταζε χρονικά επώδυνο, καθώς η επανάληψη του τοπίου και η καλυπτόμενη από βλάστηση είσοδο, καθιστούσαν δύσκολο τον εντοπισμό της.

Η προσέγγιση της εισόδου πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικά ολιγόλεπτη έρευνα και ακολούθησε η συγκέντρωση του πληρώματος της καθόδου σε αυτήν. Έπειτα από την προετοιμασία που περιέχει γενικές πληροφορίες, σχόλια και την ανάθεση του απαραίτητου εξοπλισμού, ξεκίνησε η κάθοδος προς το εσωτερικό της κοιλότητας.

 

dscn8359 dscn8364

 

Το σπήλαιο αρχικά είναι φιλικό προς τον επισκέπτη, δίνοντας του μία εύκολη κατάβαση στο εσωτερικό του, χωρίς την ανάγκη επιδέξιων κινήσεων και τον τοποθετεί από την πρώτη στιγμή σε έναν ευρύ θάλαμο με την ύπαρξη σταλακτιτών να καθιστούν τον χώρο ενδιαφέροντα και πολλά υποσχόμενο για τη συνέχεια.

 

pataragkos_cave_5 dscn8377

 

Η ατμόσφαιρα σε έναν τέτοιο χώρο είναι βαριά καθώς η παρατεταμένη υγρασία δημιουργεί ένα υγρό πέπλο που καλύπτει τα τοιχώματα του σπηλαίου και καθιστά τον χώρο ιδανικό για την ανάπτυξη πολυειδών μικροοργανισμών.

 

pataragkos_cave_2 pataragkos_cave_7

 

Συνεχίζοντας στα ενδότερα διαμερίσματα και με το σκοτάδι σε πλήρη ανάπτυξη όπου η κίνηση του επισκέπτη πλέον δύναται μόνο με τεχνητό φωτισμό, ανακαλύπτεις οστά σε κατάσταση ημιαπολίθωσης και το μεγαλείο της δημιουργίας προβάλει μπροστά σου με την θέαση του αυτογέννητου πολυποίκιλου διακόσμου και τα καταπληκτικά δημιουργήματα των σταλακτιτών να προβάλλουν πάνω από το κεφάλι σου.

 

dscn8378 pataragkos_cave_6 dscn8380

 

Ο χώρος του σπήλαιου πλέον γίνεται αντικείμενο εξερεύνησης όπου και το παραμικρό άνοιγμα εξετάζεται, διαπιστώνεται η επικοινωνία των θαλάμων και δίνεται η ευκαιρία για την φωτογράφιση και την εικονοσκόπιση του χώρου.

 

dscn8391 pataragkos_cave_30 pataragkos_cave_3

 

Έπειτα από ορισμένο χρόνο παραμονής, η ομάδα συγκεντρώνεται στον πρώτο και αρχικό θάλαμο του σπηλαίου και δίδεται το γεωγραφικό στίγμα και η κωδικοποίηση αυτού για λόγους αρχειοθέτησης.

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής διακρίνεται η ικανοποίηση στα πρόσωπα που πήρανε μέρος στην εξόρμηση, καθώς θεωρήθηκε από όλους επιτυχής και με θετικές εντυπώσεις με εξαίρεση τις κάποιες μικροκαταστροφές που έχουν προκληθεί από επισκέπτες στο παρελθόν στο διάκοσμο του σπηλαίου.

 

pataragkos_cave_12 pataragkos_cave_13

 

Σε κάθε περίπτωση το σπήλαιο του Παταράγκου αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από του θησαυρούς του τόπου μας, πολύ κοντά στην πόλη της Καστοριάς.

 

pataragkos_cave pataragkos_cave_8

 

Κείμενο : Producer_Psilos

Εξόρμησαν / Συνεργάστηκαν: Panos, Tasos, LC_Digital_Art, stathis, Nio, Stergios, mpezas, toulias, garavelas.