Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής - Ένας μύθος καταρρέει;
Επισκεφθήκαμε την Σιάτιστα Κοζάνης ένα μεσημέρι περισσότερο για βόλτα παρά για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Η αλήθεια είναι πως όπου και να πας, αν ψάξεις, σίγουρα θα βρεις το "κάτι διαφορετικό" και άγνωστο.
Έτσι και εμείς εντοπίσαμε, ρωτώντας, τον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται μέσα στην πόλη, ο οποίος δείχνει να έχει αρκετό ενδιαφέρον. Και όχι τόσο λόγω της ηλικίας του ή της αρχιτεκτονικής του αλλά πιο πολύ λόγω του ...γυναικωνίτη του!
Στον γυναικωνίτη του ναού, λοιπόν, αρχικά συναντήσαμε μία αγιογραφία που αφήνει έκπληκτο όποιον αντιλαμβάνεται περί τίνος πρόκεται:
Πρόκειται για την απεικόνιση του "Bing Bang", την μεγάλη έκρηξη από την οποία δημιουργήθηκε το σύμπαν. Είναι το στιγμιότυπο 3 δευτερόλεπτα μετά την μεγάλη έκρηξη. Και εδώ φαίνεται πως η εκκλησία τελικά σε αυτό το θέμα δεν πάει κόντρα στην επιστήμη. Πολλοί χριστιανοί θεωρούν τα λεγόμενα των γραφών "συμβολικά". Δεν απορρίπτουν, έτσι, την επιστημονική εκδοχή κάποιων γεγονότων ακόμη και αν δεν ταυτίζεται με αυτήν των γραφών.
Η αγιογραφία είναι πραγματικά κάτι παραπάνω από πρωτότυπη.
Και γρήγορα-γρήγορα φτάσαμε στην άλλη γωνία του γυναικωνίτη. Εκεί βρήκαμε αγιογραφημένο το γενεαλογικό δέντρο του Ιησού:
Εάν προσέξατε, στην παραπάνω φωτογραφία, αριστερά, στο κάτω μέρος της αγιογραφίας υπάρχουν κάποιες μορφές που αν και βρίσκονται στην βάση του δέντρου δεν είναι μέσα σε αυτό. Ποιοι είναι αυτοί....; Εδώ είναι και το νόημα της επίσκεψης μας:
Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι απεικονίζονται ως πρόδρομοι του Χριστού!
Τελικά ποια είναι η σχέση χριστιανισμού - αρχαίας Ελλάδας; Μήπως τελικά αυτή η σχέση απομυθοποιείται και η κλασσική άποψη που θέλει την εκκλησία να μάχεται κατά της αρχαίας Ελλάδας καταρρέει; Οι αγιογραφίες σε έναν κατά τ'άλλα απλό και συνηθισμένο ναό στην Σιάτιστα, μας βάζουν σε σκέψεις. Πρόκειται για κάτι το οποίο, λογικά, δεν συναντάται συχνά.
Αυτό που μπορέσαμε πάντως να μάθουμε είναι ότι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούνται από την εκκλησία αξιολογότατες προσωπικότητες. Λένε, ότι αν και δεν γνώριζαν για τον Χριστό ήταν κατά κάποιον τρόπο προφήτες του και με το πνεύμα τους πλησίασαν τον χριστιανικό θεό ακόμη και αν δεν υπήρχε στην αρχαία Ελλάδα η γνώση για την υπάρξη του. Πολλοί μοναχοί μάλιστα, στα χρόνια του Βυζαντίου ήταν αυτοί που διέσωσαν και αντέγραψαν κείμενα αρχαίων (μέχρι και του "αισχρού" Αριστοφάνη) τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν χαθεί και σήμερα δεν θα τα γνωρίζαμε.
Στο εσωτερικό του ναού. Αξιόλογο αλλά όχι και εξίσου πρωτότυπο με τον γυναικωνίτη:
Το τέμπλο κατασκευαζόταν επί 18 (!) χρόνια από Γιαννιώτες τεχνίτες.
Στα δεξιά του ιερού όπως το βλέπουμε εξωτερικά υπάρχει μία μικρή κρύπτη.
Ακούσαμε πως στην κρύπτη λειτουργούσε κρυφό σχολιό. Πολύ πιθανό αλλά ανεπιβεβαίωτο. Πρόκειται για έναν χώρο που δεν ξεπερνά τα 10 τετραγωνικά μέτρα.
Τελικά η βόλτα στην Σιάτιστα είχε κάτι να μας δείξει. Όχι κάτι πρωτότυπο οπτικά όπως ένα φαράγγι ή ενας καταρράκτης αλλά κάτι πρωτότυπο ιστορικά... Ένα ερωτηματικό για το αν τελικά η εκκλησία "κυνηγά" την αρχαία Ελλάδα. Και σίγουρα η απάντηση σε αυτό δεν είναι συγκεκριμένη.
Εξόρμησαν - Συνεργάστηκαν: Δεμίρης Στέργιος
Επιμέλεια: Τούλιας Γρηγόρης
Δείτε άλλα σχετικά άρθρα: