Βυζαντινός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Αυτή δεν ήταν μία κλασσική εξόρμηση της cyberότσαρκας. Oυσιαστικά δεν ήταν καν εξόρμηση της cyberότσαρκας, απλά βρεθήκαμε εκεί κατά τύχη και βγάλαμε τις φωτογραφίες μας. Στην πορεία μάθαμε πως τελικά υπάρχει κάτι το αξιόλογο. Στον μεγάλο γύρο της λίμνης της Καστοριάς ανάμεσα στα χωριά Πολυκάρπη και Τοιχιό συναντάμε τον ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος σε ένα μικρό ύψωμα δίπλα από τον δρόμο.
Σχεδόν όλοι όσοι έχουν περάσει από εκεί τον έχουν δει αλλά κανείς δεν του έχει δώσει την σημασία που του αρμόζει. Το μόνο που βλέπουμε με μία πρώτη ματιά είναι τα ερείπια μιας παλιάς, μικρής εκκλησίας. Πρόκειται για έναν ναό χτισμένο κατά τον 8ο αιώνα ο οποίος εκτός από το αξιοσημείωτο της παλαιότητας του, αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και ενίοτε αντικείμενο μελέτης. Το εσωτερικό του και ιδιαίτερα ο τρούλος του είναι κατασκευασμένα τόσο περίτεχνα που η ακουστική του ενθουσιάζει τους ειδήμονες. Η τοποθέτηση της κάθε πέτρας στον πέτρινο τρούλο έχει γίνει έτσι ώστε να αποδίδει ακουστικά με υπέροχο τρόπο τις βυζαντινές ψαλμωδίες. Και αυτό είναι κάτι το οποίο συμβάλλει ώστε ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος να θεωρείται είναι ένα μνημείο με μεγάλη αξία.
Το μικρό, μισογκρεμισμένο αυτό εκκλησάκι έχει παίξει τον δικό του ρόλο καθώς εκτός από ένας ναός 1200 χρόνων με αξεπέραστη ακουστική έχει αποτελέσει επίσης ένα αδιάσειστο ιστορικό ντοκουμέντο. Και αυτό γιατί απόδεικνύει την ελληνικότητα της περιοχής εκείνη την περίοδο, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς των Βουλγάρων πως η περιοχή αυτή ήταν κατοικημένη εξ'ολοκλήρου από αυτούς εκείνα τα χρόνια. Η εκδοχή των Βουλγάρων καταρρίπτεται πανηγυρικά καθώς το έτος που χτίστηκε ο ναός απέχει μόλις 50 χρόνια από τον εκχριστιανισμό του σλαβικού φύλου πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να έχουν αναπτύξει τόσο υψηλές προδιαγραφές αρχιτεκτονικής χριστιανικών ναών. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε μία περιοχή για την οποία ακούγονται πολλά.
ΚΙ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΟΣ!
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ.
Απροστάτευτο από τους βάνδαλους και μισογκρεμισμένο το εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως μένει αγέρωχο, εκεί, για να μας θυμίζει παλιές εποχές, έναν μεγάλο πολιτισμό κατά τον οποίο η περιοχή μας έζησε έντονα και γνώρισε σημαντική άνθιση.
Επιμέλεια: Παναγούλιας Νίκος, Τούλιας Γρηγόρης
Κείμενο: Τούλιας Γρηγόρης