Ναός Παναγίας - Χαλάρα Καστοριάς

06 Ιούλιος 2009.

naos_panagias_xalara_article_20

 

Οι πληροφορίες μας έλεγαν, για έναν ιδιαίτερο μεταβυζαντινό ναό, κτισμένο στα ερείπια ενός πολύ παλαιότερου, με τα σημάδια του χρόνου πάνω του, να είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτα...

Σε ένα από τα χωριά - φαντάσματα, την Χαλάρα Καστοριάς, βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας. Είναι κτισμένος στο νεκροταφείο του χωριού και παραμένει εκεί, μισογκρεμισμένος, να σε ταξιδεύει στον χρόνο.

 

naos_panagias_xalara_article_13 naos_panagias_xalara_article_11 naos_panagias_xalara_article_25

 

Χρονολογείται κάπου κοντά στο 1700 μ.Χ.. Αναμφισβήτητα όμως, αυτό που τον κάνει να σου τραβήξει την προσοχή είναι το ότι λείπει ολόκληρη η οροφή του καθώς και κομμάτια από τα τοιχώματα. Η έκθεσή του στα στοιχεία της φύσης αλλά πιθανόν κάποιος σεισμός, να ήταν αυτά που "λύγισαν" τον πέτρινο σκελετό του. Η σιδερένια κατασκευή που φτιάχτηκε για να προλάβει μεγαλύτερες καταστροφές, φαίνεται να μην μπορεί να προστατέψει σε μεγάλο βαθμό τα απομεινάρια του ναού. Αξίζει να σημειωθεί πως απ' ότι ακούσαμε αλλά και διαπιστώσαμε, στο κέντρο του ναού, στο πλακόστρωτο του πατώματος, υπήρχαν κάποιες πέτρες οι οποίες είναι ότι απέμεινε από έναν αρχαίο ναό-θυσιαστήριο που υπήρχε σε εκείνο το σημείο πολλούς αιώνες παλαιότερα.

 

naos_panagias_xalara_article_8 naos_panagias_xalara_article_9

 

Στο εσωτερικό της εκκλησίας μπήκαμε από την υποτυπώδη είσοδο του γυναικωνίτη, ο οποίος είναι ευδιάκριτος λόγω της υψομετρικής διαφοράς του από το υπόλοιπο επίπεδο του ναού. Αυτό που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο είναι τόσο οι αγιογραφίες που έχουν απομείνει, κυρίως, στον τοίχου του ιερού, όσο και η επιτηδευμένη καταστροφή τους από ανθρώπινο χέρι.

 

naos_panagias_xalara_article_14 naos_panagias_xalara_article_5 naos_panagias_xalara_article_17 naos_panagias_xalara_article_15

 

Εφόσον κάποιοι κατάλαβαν ότι πίσω από τις αγιογραφίες υπάρχει κάτι "κούφιο" προέβησαν σε βανδαλισμούς, νομίζοντας πως πρόκειται για κάποια κρυψώνα θησαυρού. Στην ουσία αυτό που βρήκαν ήταν μερικά πιθάρια σφηνωμένα ανάμεσα στις πέτρες, χρησιμοποιούμενα ως δομικό υλικό και αυτά.

 

naos_panagias_xalara_article_21 naos_panagias_xalara_article_24 naos_panagias_xalara_article_26 naos_panagias_xalara_article_4

 

Τα πιθάρια τοποθετήθηκαν εκεί καθαρά για λόγους ακουστικής του ναού, κάτι το οποίο συναντάται τόσο στις βυζαντινές εποχές όσο και αργότερα, και όπως είναι φυσικό δεν περιείχαν κάποιον θησαυρό για να κάνουν χαρούμενο τον εκάστοτε τυχοδιώκτη.

 

naos_panagias_xalara_article_12 naos_panagias_xalara_article_19

 

naos_panagias_xalara_article_2 xartis_naos_panagias_xalara naos_panagias_xalara_article

 

Επιμέλεια - Κείμενο: toulias

Eξόρμησαν - Συνεργάστηκαν: toulias, stergios, garavelas