Άγιος Γεώργιος - Ομορφοκκλησιά Καστοριάς

20 Μάρτιος 2009.

agios_georgios_omorfokklisia_4

 

Όταν κάνεις ποδαρικό στις Cyberότσαρκες με επίσκεψη σε μία από τις ομορφότερες βυζαντινές εκκλησίες στην Ελλάδα, η χρονιά δεν μπορεί παρά να πάει καλά...

Ήταν Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009, όταν επισκεφθήκαμε τον Αϊ Γιώργη στην Ομορφοκκλησιά, με το χιόνι και την παγωνιά να συμπληρώνουν το σκηνικό της "εξόρμησης".

 

agios_georgios_omorfokklisia_1 agios_georgios_omorfokklisia_3 agios_georgios_omorfokklisia_2

 

Ο Αϊ Γιώργης μαζί με την Κουμπελίδικη, είναι ίσως οι πιο γνωστές εκκλησίες του Νομού Καστοριάς και βρίσκεται στο κέντρο της Ομορφοκκλησιάς, στον οικισμό που πήρε την ονομασία, από την αρμονία και την αύρα που εκπέμπει αυτή η εκκλησία. Πρόκειται για σταυροειδή ναό με τρούλο, που κτίστηκε περίπου τον 12ο αιώνα και αποτελούσε το καθολικό μονής, που δεν σώζεται σήμερα. Πολλοί θεωρούν τον Αϊ Γιώργη, μικρογραφία της Αγιά Σοφιάς.

 

agios_georgios_omorfokklisia_5 agios_georgios_omorfokklisia_21 agios_georgios_omorfokklisia_6

 

Είναι κτισμένος με πέτρα που δεν συναντάται στην περιοχή και οι τοιχογραφίες του (σε δύο στρώσεις), ανάγονται στον 13ο και 15ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας υπέστησαν σοβαρές ζημιές από χτυπήματα, που διακρίνονται σε ολόκληρο το ναό, ενώ από φωτιά που ξέσπασε στο εσωτερικό, κάηκε σημαντικό μέρος των στρώσεων, χωρίς όμως να πληγεί το ξυλόγλυπτο που αναπαριστά τον Άγιο.

 

agios_georgios_omorfokklisia_7 agios_georgios_omorfokklisia_8 agios_georgios_omorfokklisia_11 agios_georgios_omorfokklisia_12

 

agios_georgios_omorfokklisia_13 agios_georgios_omorfokklisia_14 agios_georgios_omorfokklisia_17 agios_georgios_omorfokklisia_20

 

Οι πιστοί "κολλάνε" κέρματα στο ξυλόγλυπτο για να κερδίσουν την εύνοια του Αγίου και να έχουν καλή τύχη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί ο λόγος που τα κέρματα "κολλάνε" στο ξύλο. Σύμφωνα με την παράδοση το ξυλόγλυπτο, που το ύψος του πλησιάζει τα τρία μέτρα και είναι μοναδικό στην Ελλάδα, το έφεραν δύο μοναχές από τα Ιωάννινα τον 13ο αιώνα, πάνω σε κάρο που το έσερναν βόδια. Από το ξυλόγλυπτο λείπουν οι πατούσες. Μία εκδοχή λέει ότι έτσι δημιουργήθηκε ενώ μία δεύτερη αναφέρει πως βρίσκονται σε αποθήκη μουσείου της Αθήνας.

Μέσα στο ναό φυλάσσεται και λείψανο του Αγίου Γεωργίου σε ειδική θήκη. Το ξυλόγλυπτο θεωρείται από πολλούς πιστούς θαυματουργό ενώ ακόμα και σήμερα, δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως έχουν δει τον Άγιο να εμφανίζεται μέσα στο ναό.

 

agios_georgios_omorfokklisia_9 agios_georgios_omorfokklisia_16 agios_georgios_omorfokklisia_24

 

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Ομορφοκκλησιάς είναι ένα πραγματικό μνημείο της εποχής του Βυζαντίου, που η αρμονία της κατασκευής και η διακόσμησή του, τον καθιστούν μοναδικό στη Μακεδονία. Είναι μία ακόμα από αυτές τις περιπτώσεις που δεν μπορείς να περιγράψεις με λόγια, αυτό που βλέπεις με τα μάτια. Είναι μόνιμα κλειδωμένος για λόγους προστασίας αλλά στην είσοδο αναγράφεται το τηλέφωνο του φύλακα, ο οποίος μένει στο χωριό και είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε επισκέπτη. Ακριβώς απέναντι από τον ναό, βρίσκεται ο ξενώνας της Ομορφοκκλησιάς που προσφέρεται για καφέ αλλά και για διανυκτέρευση στο χωριό.

 

agios_georgios_omorfokklisia_15 agios_georgios_omorfokklisia_18 agios_georgios_omorfokklisia_19

 

agios_georgios_omorfokklisia_22 agios_georgios_omorfokklisia_23 agios_georgios_omorfokklisia_10

 

Εξόρμησαν – Συνεργάστηκαν: stergios, toulias, foutou, nio, ioannis, psilos, garavelas, cyberwalker.

Σχετικό άρθρο: Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου - Ζευγοστάσιο

 

 

xartis_omorfokklisia