Φαράγγι "Κόκκινα Πατερά" - Νομός Μεσσηνίας

23 Μάιος 2009.

7764409

 

Πάμε μία βόλτα μέχρι την Πελοπόννησο αυτή την φορά, στο πανέμορφο φαράγγι "Κόκκινα Πατερά" και τους καταρράκτες του.

Για την συγκεκριμένη διαδικτυακή περιήγηση, δεν εξόρμησε κάποια ομάδα της cyberότσαρκας στην φύση, απλά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, για την ανάδειξη των άγνωστων πτυχών του τόπου μας, ένας ντόπιος, ο κύριος Ηλίας. Στον νομό Μεσσηνίας, βρίσκεται το χωριό Βάλτα Τριφυλίας, από το οποίο ξεκινάει η διαδρομή για το φαράγγι με τις άγριες ομορφιές.

 

18458657 dsc04597 dsc04766

 

Δυστυχώς το φαράγγι στο μεγαλύτερο μέρος του, δεν είναι ακόμα επισκέψιμο καθώς θα πρέπει να γίνει διάνοιξη μονοπατιών, προκειμένου οι επισκέπτες να μπορούν να κατέβουν σε αυτό. Παρόλα αυτά μπορούμε να επισκεφθούμε τον καταρράκτη που δημιουργείται στο σημείο που τελειώνει το φαράγγι, καθώς και τα φυσικά μπαλκόνια που υπάρχουν προκειμένου να δούμε το φαράγγι από ψηλά. Εκεί υπάρχει και μία από τις εισόδους του φαραγγιού προκειμένου να κατεβούμε μέχρι σε ένα σημείο.

 

valta_messhnias _

 

Για να επισκεφθούμε τον καταρράκτη μπορούμε να ακολουθήσουμε την κίτρινη - μπλε διαδρομή. Από τον δρόμο Γαργαλιάνων - Φιλιατρών στρίβουμε στον δρόμο προς Βάλτα (κίτρινη διαδρομή), ο οποίος πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε. Μετά από 6 χλμ περίπου συναντάμε σχετική πινακίδα '' προς καταρράκτη'' και ακολουθούμε την κατεύθυνση μέσα από τον χωματόδρομο (μπλε διαδρομή), ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση. Στο τέλος του φτάνουμε στο σημείο που έχει γίνει διάνοιξη μονοπατιού ανάμεσα στα δέντρα και ακολουθώντας το φτάνουμε στον προορισμό μας. Εναλλακτικά για όσους βρίσκονται ήδη στην Βάλτα ακολουθείστε την πινακίδα που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, και 2 χλμ μετά το νεκροταφείο συναντάτε την πινακίδα που προαναφέραμε.

 

dsc04740 dsc04733 dsc04779 dsc04765


Για να θαυμάσουμε το φαράγγι από ψηλά και να περπατήσουμε μέχρι κάποιο σημείο μέσα σε αυτό, αρκεί να ακολουθήσουμε την ίδια διαδρομή από τον δρόμο Γαργαλιάνων - Φιλιατρών (κίτρινη - πορτοκαλί διαδρομή), χωρίς να στρίψουμε προς τον καταρράκτη, και αφού φτάσουμε έξω από την Βάλτα ακολουθούμε τον πρώτο χωματόδρομο δεξιά μετά το νεκροταφείο, ακριβώς πριν το παλιό γεφύρι. Ακολουθώντας τον χωματόδρομο μετά από μικρή απόσταση θα φτάσουμε ακριβώς πάνω από το φαράγγι και δίπλα ''στης γριάς την τρύπα''. Εκεί βρίσκεται και μία από τις εισόδους του φαραγγιού. Για όσους βρίσκονται στο χωριό ακολουθήστε την προηγούμενη διαδρομή για τον καταρράκτη, απλά μετά το παλιό γεφύρι στρίψτε αμέσως αριστερά. Εννοείται ότι οι διαδρομές αυτές προσφέρονται και για πεζοπορία.

 

dsc04582 dsc04592 dsc04577

 

Το όνομα του φαραγγιού οφείλεται στα μεγάλα κόκκινα βράχια που το χαρακτηρίζουν. Το ποτάμι που διασχίζει το φαράγγι καταλήγει στην παραλία του Λαγκούβαρδου και είναι η ένωση τριών διαφορετικών ποταμών που συναντιούνται ακριβώς δίπλα στο χωριό.

 

dsc04793 dsc04776

 

Όσον αφορά την ''τρύπα της γριάς'' πρόκειται για σπηλιά με δύο εισόδους που βρίσκεται στην άκρη του βράχου πάνω από το φαράγγι.

 

dsc04783 dsc04791

 

Σύμφωνα με το θρύλο, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, έμενε εκεί μια γερόντισσα, η οποία έκρυβε Αρματολούς στην σπηλιά. Οι Τούρκοι αφού την συνέλαβαν και την βασάνισαν τους αποκάλυψε το γεγονός και έτσι, αφού έφραξαν την μία είσοδο της σπηλιάς με βράχο, κατάφεραν να τους εξοντώσουν.

 

Ευχαριστούμε τον κύριο Ηλία για το ενδιαφέρον του και τον συγχαίρουμε ταυτόχρονα για τις προσπάθειες του να αναδείξει τον τόπο που αγαπάει. Μπορεί για εμάς τα μέρη να μοιάζουν μακρινά λόγω της χιλιομετρικής απόστασης αλλά στο χέρι μας είναι τα φέρουμε όλα κοντά μέσω του διαδικτύου. Περιμένουμε και από άλλους επισκέπτες της σελίδας μας, από όποιο σημείο της χώρας και αν βρίσκονται να μοιραστούν μαζί μας τις εμπειρίες τους από τα μυστικά του κάθε τόπου!

 

http://valta-trifilias.blogspot.com/

 

Επεξεργασία/Προσαρμογή: toulias