Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
 • Σελίδα:
 • 1

ΘΕΜΑ: Γεντί Κουλέ

Γεντί Κουλέ 10 Χρόνια, 7 Μήνες πριν #227

Το πρώτο θέμα που σήκωσε η ομάδα Θεσσαλονίκης στην σελίδα είναι το Γεντί Κουλέ.
Μια πολύ ωραία τσάρκα κατά την άποψη μου, πράγματι ένα από τα μυστικά της Θεσσαλονίκης. Και αυτό δεν το λέω τυχαία. Κάνοντας μία αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπίστωσα ότι όχι απλά δεν υπάρχει κάτι ανάλογο με το ρεπορτάζ της cyberότσαρκας αλλά δεν υπάρχουν καν φωτογραφίες από το γεντί κουλέ! Και αυτό δε το λέω για να εξάρω την cyberότσαρκα -την σελίδα θα την κρίνουν οι απλοί επισκέπτες της- αλλά για να πω ότι πράγματι πρόκειται για ένα από τα μυστικά της πόλης. Όλοι έχουν ακούσει για το γεντί κουλέ αλλά ελάχιστοι το ξέρουν!
Βλέπω από τα στατιστικά πως πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα θέματα πράγμα που μας ωθεί να ξαναπάμε στο γεντί κουλέ για την συλλόγη ακόμη περισσότερου, συμπληρωματικού, υλικού (βαράτε με κι ας κλαίω ).

Η ατμόσφαιρα μέσα στις φυλακές (είχε να κάνει και με την ώρα που πήγαμε - τον φωτισμό δηλαδή) και όλα αυτά που είδαμε ήταν κάτι το μοναδικό. Για μένα είναι μία από τις τσάρκες που θα μου μείνουν ως κάτι το ξεχωριστό.
 • toulias
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
 • Δημοσιεύσεις: 242
ΑΘ10

Απ:Γεντί Κουλέ 9 Χρόνια, 3 Μήνες πριν #921Αντιλαλούνε, λέει, δυο φυλακές: Το Ανάπλι* και ο Γεντικουλές...
Δεν αντιλαλούν τυχαία οι δύο συγκεκριμένες. Είναι από τις πιο σκληρές φυλακές, από τις πιο σκοτεινές και απάνθρωπες. Δεν είναι τυχαίος επίσης ο πανζουρλισμός με τις αναζητήσεις στο google (βάση των στατιστικών στοιχείων της σελίδας) αν σκεφτούμε πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εν ζωή, ακόμη και 45άρηδες πιθανώς, που έχουν κάνει φυλακή στο Γεντί Κουλέ.
Οι ιδιαιτερότητες του Yedi Kule (ελληνιστί Επταπύργιο) είναι πολλές. Και ως φύλακη αλλά και ως ακρόπολη της Θεσσαλονίκης.
Και τώρα ρε συ φίλε toulias τι φλασιά έφαγες ενάμισι χρόνο μετά και άρχισες το παραμηλιτό για τις φυλακές;
Επισκεφθήκαμε εκ νέου το, διόλου τυχαία πολυτραγουδισμένο, Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης!
Η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με αρμοδιότητα στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Κιλκίς, μας παραχώρησε εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το Επταπύργιο, την εξέλιξη του μέσα στο χρόνο τόσο ως κτίσμα όσο και ως προς την λειτουργία του.

Σύντομα στην σελίδα μας...


*φυλακές στο Ναύπλιο κάπου μαζί με το Παλαμίδι. Μη ρωτήσετε περισσότερα!
Συνημμένα:
 • toulias
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
 • Δημοσιεύσεις: 242
ΑΘ10

Απ:Γεντί Κουλέ 9 Χρόνια, 1 Μήνας πριν #961

Moνολόγου συνέχεια.
Η παρακάτω φωτογραφία πολύ σπάνια.
Πέρα από την παλαιότητα της, στην αξία της προστίθεται και η πολύ καλή εικόνα που δίνει για το Επταπύργιο.


1251kart.jpg


Η χαβούζα της πόλης στις αρχές του 19ου αιώνα.


Διακρίνεται τμήμα της σημερινής Άνω Πόλης καθώς και το Επταπύργιο από την νότια πλευρά του. Ο φωτογράφος δε μας παρέχει περαιτέρω πληροφορίες, αλλά πιθανότατα η φωτογραφία να είναι τραβηγμένη λίγο πριν την απελευθέρωση, όπου η Άνω Πόλη ήταν μία μεγάλη φτωχογειτονιά της Θεσσαλονίκης. Είχα διαβάσει μία μαρτυρία ενός ανθρώπου που μεγάλωσε τα παλιά χρόνια στην Άνω Πόλη, να λέει πως το πέπλο της δυστυχίας κάτω από το οποίο ζούσαν οι άνθρωποι της περιοχής δεν είχε να κάνει μονάχα με την μεγάλη φτώχεια αλλά και με τις κακουχίες, τις αδικίες και τα βασανηστήρια που λάμβαναν χώρα στο Επταπύργιο: "Μεγαλώσαμε με κραυγές κρατουμένων και με τον ήχο της αλυσίδας στα αυτιά μας...".
Τέτοιες εποχές να μην ξανάρθουν. Αν και όπως πάμε και οι φυλακές θα γεμίσουν και η φτώχεια θα χτυπήσει κόκκινο...

Αλλάζω παράγραφο.
"..κάτι σαν μία θρυλική κορόνα στην κορυφή της νύφης του Θερμαϊκού.." : Ανεφέρεται μέσα στο άρθρο "Γεντί Κουλέ 2" και έχω την αίσθηση πως γίνεται πιο σαφές μέσα από την παραπάνω φωτογραφία.

Έχει αναφερθεί μέσα στην σελίδα και θα το ξαναπώ, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης κάνει μία εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια. Ψηφιοποιεί πολιτιστικά τεκμήρια της πόλης και τα παραθέτει εδώ: culture.thessaloniki.gr/
Σε όσους φάνηκε ενδιαφέρουσα η φωτογραφία, την οποία από εκεί αλίευσα, μπορούν να "λιώσουν" με τις ώρες ταξιδεύοντας μέσα από τα ψηφιοποιημένα αρχεία.
 • toulias
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
 • Δημοσιεύσεις: 242
ΑΘ10
 • Σελίδα:
 • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.18 δευτερόλεπτα