Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα Χρήστη Κωδικός: Να με θυμάσαι
 • Σελίδα:
 • 1

ΘΕΜΑ: Μια τσάρκα στο κάστρο των Σερβίων.

Μια τσάρκα στο κάστρο των Σερβίων. 8 Χρόνια, 8 Μήνες πριν #1104

Η πόλη των Σερβίων παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο σύστημα οχυρωματικής, που μπορεί να συγκριθεί επάξια με τα αμυντικά συστήματα σημαντικών πόλεων της εποχής, όπως η Θεσσαλονίκη, η Βέροια και οι Σέρρες. Σε κάτοψη ακανόνιστου σχήματος, αφού ετσι το υπαγόρευε η ανώμαλη διάπλαση του απόκρημνου βράχου πάνω στον οποίο ήταν αυτό σκαρφαλωμένο,το κάστρο των Σερβίων διαιρείται σε τρία άνισα μεταξύ τους μέρη: την ακρόπολη στο υψηλότερο σημείο, την άνω πόλη και την κάτω πόλη. Την διάταξη αυτή καθορίζουν τρεις σειρές τειχών μαζί με τα τείχη της ακρόπολης, σε διαδοχικά επίπεδα άμυνας, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μέγιστη προστασία των κατοίκων σε περιόδους πολιορκίας της πόλης.
Από τον εξωτερικό περίβολο, ο οποίος περιέκλειε μια έκταση 100 περίπου στρεμμάτων, σώζονται ελάχιστα λείψανα, κυρίως στη νοτιοανατολική δυτική και βόρεια πλευρά της πόλης, η οποία ήταν και η μόνη προσβάσιμη. Εκεί σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες, υπήρχε η κεντρική πύλη όπου κατέληγε η κύρια οδική αρτηρία προς το κάστρο. Πύλη που οδηγεί από την κάτω πόλη στην άνω, αποκαλύφθηκε και στο διάμεσο τείχος, στο καλύτερα διατηρημένο δυτικό τμήμα του.
Η κύρια φάση της οχύρωσης χρονολογείται στη μεσοβυζαντινή εποχή (11ος-12ος αιώνας). Σε τμήματα ωστόσο των τειχών, αναγνωρίστηκαν φάσεις των πρώιμων βυζαντινών χρόνων (6ος-7ος αιώνας) καθώς και φάσεις που μπορούν να συσχετισθούν με το πρόγραμμα ανοικοδομήσεων και επισκευών φρουρίων της Μακεδονίας που εφάρμοσαν οι αυτοκράτορες Λέων Αρμένιος(813-820) και Ρωμανός Λεκαπηνός(959-963). Εκτεταμένες όμως επιδιορθώσεις και ανακτήσεις πραγματοποιήθηκαν και στα χρόνια των Παλαιολόγων (13ος-15ος αιώνας).

zog.jpg
 • Stergios
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Στέκεται όρθιος
 • Δημοσιεύσεις: 91
ΕΙΠΑ ΑΜΑΡΤΙΑ..

Απ: Μια τσάρκα στο κάστρο των Σερβίων. 7 Χρόνια, 8 Μήνες πριν #1336

Τσάρκα στα Σέρβια για να δούμε το κάστρο..; Challenge accepted!
Στην Κοζάνη πήγαμε να βρούμε τον psilos και να εξερευνήσουμε τη νυχτερινή της ζωή.. Αφού λοιπόν ο πρώτος στόχος επετεύχθει την επόμενη ημέρα το πρωί είπαμε να κάνουμε ένα χαρούμενο hangover που λένε και στα ξένα, πηγαίνοντας μια βόλτα ως τα Σέρβια για να δούμε το κάστρο. 20 λεπτά περίπου περπάτημα από το σημείο που αφήνεις το αυτοκίνητο αλλά η θέα καθώς και τα απομεινάρια του κάστρου σε αποζημιώνουν...

servia5.jpg

servia2.jpg

servia6.jpg

servia7.jpg

servia4.jpg
 • toulias
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
 • Δημοσιεύσεις: 242
ΑΘ10

Απ: Μια τσάρκα στο κάστρο των Σερβίων. 7 Χρόνια, 8 Μήνες πριν #1337

Νομίζω ότι καλό θα ήταν να δούμε την τσάρκα σας στο κάστρο των Σερβίων και με τη μορφή ξεχωριστού άρθρου στην κεντρική σελίδα. Οι περικοπές που έχουν κάνει οι κυβερνώντες μας τον τελευταίο καιρό, φαίνεται ότι σας επηρέασαν και κάνανε την εμφάνισή τους και στη σελίδα σας...

Η περιοχή πάντως δείχνει ενδιαφέρουσα από ιστορικής άποψης και το κάστρο πρέπει να ήταν κάποτε πράγματι εντυπωσιακό. Πέρα όμως από το κάστρο, τη λίμνη και τη γέφυρα του Πολυφύτου, κοντά στα Σέρβια υπάρχουν και οι καταρράκτες του Βελβεντού, τα αρχαία της Αιανής, η βυθισμένη Νεράιδα και σίγουρα κι άλλες τοποθεσίες που θα άξιζαν κάποιας εξόρμησης.
 • fotakias
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 593

Απ: Μια τσάρκα στο κάστρο των Σερβίων. 6 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #1549

Μια τσάρκα στο κάστρο των Σερβίων…
Με διαφορά το πιο αδικημένο θέμα μέσα στη σελίδα μας!
Μπορεί να πέρασαν δύο χρόνια από την τσάρκα toulia, stergiou, ste και psilou αλλά επειδή οι εξορμήσεις δεν έχουν εποχή και κάθε εποχή είναι διαφορετική, το επαναφέρω για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να ζητήσω από τον αρχηγό μετά το τέλος της εξεταστικής να το κοτσάρει μπροστά όπως αρμόζει κι ο δεύτερος είναι για να προτείνω μία δεύτερη εξόρμηση στην περιοχή για τον παρακάτω λόγο…

agios_georgios_kremastos.jpg

Από το βυζαντινό κάστρο των Σερβίων ξεκινάει το μονοπάτι που σε φέρνει σ΄ένα βαθύ φαράγγι όπου βρίσκεται η σπηλαιοεκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Κρεμαστού. Οι κλίσεις του μονοπατιού όσο αυτό πλησιάζει στην όχθη του ρέματος γίνονται απότομες και χρειάζεται προσοχή. Όταν βγήτε από το δάσος, το θέαμα που θα αντικρίσετε θα σας αποζημιώσει για την μικρή σας ταλαιπωρία. Ένας τεράστιος τρίκορφος ασβεστολιθικός βράχος τινάζει το δαρμένο του ανάστημα όρτσα στους νοτιάδες και στις κατεβασιές του φαραγγιού. Τον αποκαλούν Άγιος Γεώργιος ο Κρεμαστός και δεν έχουν άδικο γιατί καθώς κοιτάς την άγρια θωριά του με την σπηλιά καρφωμένη στο κέντρο του, μοιάζει να κρέμεται μεταξύ ουρανού και γης.

Πηγή

ΥΓ1. Λυπάμαι, καλύτερη φωτογραφία δεν μπόρεσα να βρω. Ήσασταν πολύ κοντά όμως προφανώς δεν το γνωρίζατε. Υπάρχουν δύο - τρεις αναφορές στο διαδίκτυο αλλά το σπηλαιοεκκλησάκι μάλλον περιμένει από μας να τσαρκάρουμε ως εκεί για να το γνωρίσουν καλύτερα όσοι ενδιαφέρονται.
ΥΓ2. Αρχηγέ, αν θέλεις μπορείς να περιμένεις να πραγματοποιήσουμε την εξόρμηση στον Άγιο Γεώργιο τον Κρεμαστό και να τον βάλεις στο ίδιο θέμα με το κάστρο των Σερβίων.
ΥΓ3. Stergio, αν και δύο περίπου χρόνια μετά, κόψε τις αντιγραφές…
 • fotakias
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Ο τελευταίος των εξορμηστών
 • Δημοσιεύσεις: 593

Απ: Μια τσάρκα στο κάστρο των Σερβίων. 6 Χρόνια, 11 Μήνες πριν #1550

Μας τσάκωσες garavela!
Πιστεύαμε πως αυτό θα ήταν το μικρό μας μυστικό: Γνωρίζαμε για το εκκλησάκι καθώς είχαμε δει και την ταμπέλα που έλεγε 45 λεπτά πεζοπορία, αλλά υπήρξε ανωτέρα βία και είπαμε να το αφήσουμε. Για την ακρίβεια η ανωτέρα βία ήταν ένας ποδοσφαιρικός αγώνας μιας καταχρεωμένης ομάδας που παραπαίει εδώ και πολλά χρόνια αλλά λυτρώνεται συστηματικά από την ανοχή που της δείχνει το σύστημα και το κατεστημένο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Την ομάδα αυτή υποστηρίζετε τόσο ο psilos όσο και εσύ, εξακολουθείτε και οι δύο να εθελοτυφλείτε και να της δίνετε άφεση για όλες της τις αμαρτίες ψάχνοντας αλλού για δαίμονες και αδικίες στην προσπάθεια σας να νιώσετε καλύτερα γιατί, ενδόμοιχα έστω, γνωρίζετε το σφάλμα σας. Αν δεν με απατά η μνήμη μου παίζατε μέσα στον ΟΦΗ εκείνη την ημέρα και είχαμε υποσχεθεί στον ψηλό ότι θα έχουμε επιστρέψει στην βάση μας (που ήταν η Κοζάνη στην παρούσα φάση) μέχρι την ώρα της σέντρας.
Με την πρώτη ευκαιρία θα επανορθώσουμε!
 • toulias
 • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
 • Έφτασε στο πρώτο έρπινγκ
 • Δημοσιεύσεις: 242
ΑΘ10
 • Σελίδα:
 • 1
Χρόνος για την δημιουργία της σελίδας: 0.17 δευτερόλεπτα